Nastavnici prosvjeduju ispred policijske stanice u Vrgorcu: Policija štiti kolegu koji je napao učiteljicu?

Nastavnici prosvjeduju ispred policijske stanice u Vrgorcu: Policija štiti kolegu koji je napao učiteljicu?

Foto: blog.dnevnik.hr/vrgorac/

NASTAVNICI Osnovne škole "Vrgorac", nezadovoljni policijskim postupanjem u slučaju napada roditelja na njihovu kolegicu, održali su prosvjedni skup ispred Policijske postaje Vrgorac. Danas u Vrgorac i posjetu napadnutoj učiteljici koja je uzela bolovanje stiže i ministar Željko Jovanović, no ravnatelj Osnovne škole Ivo Klinac smatra da su trebali doći i ministri pravosuđa i policije.
 
Podsjetimo, još prije mjesec dana, bivši policajac 52-godišnji Ivan P. zaprijetio im je da će ih sve pobiti ako mu kćer, učenica 8. razreda OŠ Vrgorac, ne padne godinu. Policiji je slučaj prijavljen, ali nisu reagirali pa je nasilnik jučer demolirao školu i fizički nasrnuo na 41-godišnju učiteljicu hrvatskog jezika i njezinog 10-godišnjeg sina, učenika 4. razreda.
 
"Trebali su doći i ministri pravosuđa i policije"
 
"Nešto se mora napraviti. Danas smo prosvjedovali protiv sustava koji treba zaštiti učitelje. Ovo je jedan veliki problem jer iskustvo pokazuje da smo potpuno nezaštićeni, a da nas sistem i instutucije potpuno ignoriraju. Jučer je bio Klis, danas Vrgorac, sutra će se već nešto dogoditi i na nekom drugom mjestu. Roditelj je još prije mjesec dana zaprijetio da će nas sve pobiti ako mu kćer ne padne godinu. Posljednja dva tjedna učenica nije ni dolazila na nastavu pa smo sve skupa prijavili i policiji i Centru za socijalnu skrb. Ako se dijetetu brani odlazak u školu, onda je to zlostavljanje djeteta. U policiji nam kažu da su ga zvali i razgovarali, ali očito to nije imalo nikakvog učinka", kaže nam ravnatelj Klinac.
 
"Ako ga puste na slobodu, to će biti poruka da su učitelji i dalje nezaštićeni"
 
Nije mu poznato zašto se namjerio baš na učiteljicu hrvatskog jezika.
 
"Ne znam, valjda je htio da mu kćer baš iz hrvatskog ima jedan tako da može pasti godinu. Bio je nezadovoljan uspjehom svoje kćeri koja je prošla 8. razred s dobrim uspjehom. Ambicije su bile valjda da upiše srednju ekonomsku školu, ali ovo nije način. Trebalo se učiti, a ne padati godinu. Što se nas tiče, ta obitelj je prijavljena u Orahu, no ljudi kažu da žive u Ljubuškom pa je otac planirao da mu kćer tamo ponavlja godinu", otkrio nam je ravnatelj pozadinu incidenta.
 
"Sve nas zanima što će se dogoditi u Dubrovniku, gdje je nasilnik priveden. Ako ga nakon ispitivanja puste na slobodu, to će biti poruka da su učitelji i dalje nezaštićeni", zaključio je Klinac. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Napao učiteljicu jer je htio da mu kćer padne razred
 
Podsjetimo, policija je privela 52-godišnjaka jer je jučeru knjižnici Osnovne škole zaprijetio smrću 41-godišnjoj učiteljici i njezinoj djeci. Slučaj je prijavila učiteljica, nakon čega je policija uhitila 52-godišnjaka. Razlog za napad je bizaran. 52-godišnjak je, naime, htio da mu kćer, inače, učenica 8. razreda, padne godinu jer nije imala dovoljno dobre ocjene da upiše željenu Srednju ekonomsku školu. Svoju kćer posljednja tri tjedna nije ni slao u školu kako bi pala pa je obaviješten Centar za socijalnu skrb, a škola je kontaktirala i policiju jer je 52-godišnjak učiteljici prijetio i ranije.
 
Štitili kolegu?
 
U Vrgorcu ističu da je nakon divljačkog napada na učiteljicu Hrvatskog jezika, ponašanje policije bilo sramotno i katastrofalno! Najprije nisu uopće napravili očevid i nisu fotografirali štetu koju je po školi napravio podivljali roditelj, a onda su čak i odbili podnijeti kaznenu prijavu po službenoj dužnosti jer, navodno, “ozljede nisu bile dovoljno teške”. Prijavu je naknadno podnijela napadnuta učiteljica o svom trošku.
 
"Sasvim slučajno, spomenuti roditelj je bivši djelatnik policijske postaje u Vrgorcu", napominje se na blogu Branka Radonića iz Vrgorca. 
 
Ravnatelj OŠ Vrgorac jučer je odnio predstavku u Policijsku postaju Vrgorac u kojoj je, između ostalog, postavio nekoliko pitanja: Zašto nisu fotografirali štetu tijekom uviđaja? Zanima li ih video snimka napadača sa nadzornih kamera? Što su radili po prethodnoj prijavi škole protiv nasilnika zbog prijetnje nastavnici otprije dva tjedna? Garantira li policija da je škola sigurna od manijaka, jer u protivnom škola ujutro neće otvoriti svoja vrata. 
 
Ravnatelj ističe da mu je sigurnost djelatnika na prvom mjestu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara