Naveliko lobira za najviše mjesto UN-a: Jeremić bi htio zamijeniti Bana Ki-moona

Naveliko lobira za najviše mjesto UN-a: Jeremić bi htio zamijeniti Bana Ki-moona

Foto: AFP

PREDSJEDNIK Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić pretendira na mjesto glavnoj tajnika te organizacije nakon isteka mandata Bana Ki-moona, piše Blic.

Jeremić, koji naveliko lobira, bi mogao imati podršku Rusije i Kine, ali i ogromno protivljenje SAD-a. Neimenovani američki diplomat objasnio je za Blic mogući scenarij izbora glavnog tajnika, s obzirom na to da on mora doći iz neke istočnoeuropske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvom krugu Rusija će vjerojatno predložiti svog čovjeka, dok će kandidat SAD-a biti iz neke od baltičkih zemalja. Potom bi, u drugom krugu, SAD mogao predložiti Poljaka, a Rusija Jeremića. Budući da SAD neće ni čuti za Jeremića, kompromis će biti neki Čeh ili Slovak", naveo je on.

U tom slučaju već se špekulira o ozbiljnim šansama da Bana zamijeni šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak koji uživa ugled u međunarodnim diplomatskim krugovima.

Mandat aktualnom glavnoj tajniku istječe u prosincu 2016. godine. Očekuje se da će sljedeći glavni tajnik UN-a doći iz istočnoeuropskih država kroz postupak rotacije šest regionalnih grupa u UN-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara