Neće vas ni zaustaviti: Evo gdje će vas nove kamere snimati u Zagrebu i samo će vam poslati kaznu

Neće vas ni zaustaviti: Evo gdje će vas nove kamere snimati u Zagrebu i samo će vam poslati kaznu

Foto: Google maps

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA raspisalo je natječaj za nabavu fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Uređaji će raditi 24 sata dnevno, a bit će postavljeni uz prometnice u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Kamere će snimati prekoračenja brzine s registracijskim oznakama vozila te će vozačima odmah slati kazne na kućnu adresu. Kod odabira lokacije MUP je uzeo u obzir statističke pokazatelje o učestalosti prometnih nesreća na tim dionicama, te se nadaju da će uvođenjem sustava nadzora smanjiti broj nesreća. No kada će radari biti postavljeni, znat će se tek nakon što se provede javni natječaj.

Za ovu opremu policija će izdvojiti 5,28 milijuna kuna bez PDV-a, a ona će imati i digitalnu kameru ili fotoaparat za snimanje i danju i noću. Natječajem je propisano da fotografije i podaci s uređaja moraju biti zaštićeni od neovlaštenog kopiranja, pregledavanja i brisanja.

Ormarići otporni na metke

Oprema za nadzor brzine i čitanje registarskih oznaka bit će postavljena uglavnom na stupovima javne rasvjete i to u ormarićima otpornima na metke, vodu, prašinu i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva. Vrata ormarića morat će imati i protuprovalnu bravu.

U natječaju se navodi 30 lokacija (u svakoj regiji po deset) na kojima će se nalaziti uređaji za nadzor iako MUP nabavlja 15 uređaja. Neki ormarići će biti prazni, ali vozači neće znati koji.

Bit će nadzirana brzina vozila u najmanje dva vozna traka i u oba smjera, a minimalni raspon mjerenja brzine je od 30 do 250 kilometara na sat. U svakom ormariću će biti oprema za bežičnu komunikaciju s računalnom mrežom Ministarstva unutarnjih poslova.

RADARI BI U ZAGREBU TREBALI BITI POSTAVLJENI NA OVIM LOKACIJAMA:

Slavonska avenija na raskrižju ulice M.Sachsa (kretanje vozila u smjeru istoka) - nosač na stupu avne rasvjete (stup se nalazi između sjevernog i južnog kolnika)
 
Ulica Dubrava (kretanje vozila u smjeru zapada) - nosač na stupu javne rasvjete kod raskrižja sa ulicom II Poljanice
 
Avenija Marina Držića (kretanje vozila u smjeru jug) - nosač na stupu javne rasvjete (stup se nalazi s lijeve strane kolnika) ispred petlje sa Slavonskom avenijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Aleja grada Bologne (kretanje vozila u smjeru zapada Gajnice-Zaprešić) - nosač na stupu javne rasvjete
 
Aleja grada Bologne (kretanje vozila u smjeru istoka Zaprešić-Gajnice) - nosač na stupu javne rasvjete
 
Zagrebačka obilaznica A3 (kretanje vozila u smjeru zapada) - nosač na stupu portala sa promjenjivom prometnom signalizacijom na 34. kilometru

Slavonska avenija (kretanje vozila u smjeru zapada) - nosač na stupu javne rasvjete na ulazu u podvožnjak ispod Savke ceste

Žerjavinec, Omladinska ulica ispred kućnog broja 8 (kretanje vozila u smjeru istok) - stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika

Čeglje D1, neposredno ispred kućnog broja 12 (kretanje vozila u smjeru sjevera) - stup sa betonskim temeljem
 
Pavučnjak D1, ispred kućnog broja 59 (kretanje vozila u smjeru juga) - nosač na stupu javne rasvjete

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara