Neizvjesna budućnost BBC-a, Britanci peticijom traže vladu da zaštiti voljeni medij

Neizvjesna budućnost BBC-a, Britanci peticijom traže vladu da zaštiti voljeni medij

Screenshot: Google maps

NOVOIZABRANA britanska konzervativna vlada objavila je u četvrtak da bi BBC morao biti manji i jeftiniji i tako je otvorila žestoku bitku za budućnost te najveće javne mreže.

Ministar za medije John Whittingdale rekao je u parlamentu da će u velikoj studiji razmotriti jesu li veličina i opseg poslova BBC-ja i dalje prikladni.

"Povećao se izbor toga što se može konzumirati i kako, pa moramo barem postaviti pitanje treba li BBC pokrivati sve za svakoga i na svakoj platformi ili bi mu misija morala biti nešto preciznija", rekao je.

Po Whittingdaleovim riječima, studija će razmotriti financiranje BBC-a i njegovu produkciju i ocijeniti treba li mu stroži nadzor nekog novog regulatornog tijela.

Svaki pokušaj promjene djelokruga te 92-godišnje javne mreže izaziva u Britaniji žestoke reakcije iako neki BBC smatraju nacionalnom institucijom koja izvozi britansku kulturu i nepristrano izvještava, a drugi kažu da je riječ o prevelikoj i prebirokratiziranoj organizaciji koja guši komercijalnu konkurenciju.

Reuters objašnjava da većinu kritike predvodi desni tisak koji se s BBC-jem nadmeće u emitiranju vijesti online.

Na internetu se pojavila peticija kojom se skupljaju potpisi kako bi se zaštitio BBC te kako bi on ostao onakvim kakvog ga svi znaju i na kakvog su se gledatelji navikli. U obraćanju Davidu Cameronu, mole ga da zaštiti nacionalnu televiziju i osigura da ostane neovisno financiran i oslobođen od političkih utjecaja. Ne žele da mu se smanji proračun, kako bi nastavio producirati visokokvalitetni i raznolik sadržaj.

"BBC TV i radio programi, informativni servisi i web stranica su čitani, gledani, slušani i voljeni od strane milijuna Britanaca svakoga dana. BBC-u zavide diljem svijeta. Programi poput The Voicea, emisija Strictly Come Dancing i Dr. Who zabavljaju milijune dok BBC Vijesti donose važne istraživačke priče. Svima koristi javna produkcijska institucija, koja radi neovisno o vladi, za sve u zemlji", nalazi se u peticiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara