"Neke se stvari ne mogu sakriti": U Saudijskoj Arabiji započela prva kampanja protiv nasilja nad ženama

Foto: King Khalid Foundation

"NEKE se stvari ne mogu sakriti", slogan je prve reklame u povijesti Saudijske Arabije protiv obiteljskog nasilje.

Na slici se vidi žena odjevena u burku ispod koje se nazire modrica na oku. Dio je to kampanje koju provodi Fondacija kralja Khalida i koja je privukla svjetsku medijsku pozornost.

Kampanja ima za cilj osigurati pravnu zaštitu žena i djece - žrtava nasilja. Pojava pretučene žene u Saudijskoj je Arabiji mnogo veća nego što se misli", piše u popratnom tekstu kampanje kojom se Saudijce i Saudijke ohrabruje da prijave slučajeve nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka šesta žena je zlostavljana verbalno, fizički ili emocionalno svakoga dana, a 90 posto zlostavljaču su supružnici ili očevi. Prema istraživanjima Nacionalnog programa za obiteljsku sigurnost, većina žena nije svjesna svojih prava", komentirala je kolumnistica Samar Fatany.

Aktualni saudijski kralj Abdulah posljednjih je godina blago oslabio stroga pravila nametnuta ženama u toj zemlji. 2011. žene su dobile pravo glasa, i mogućnost kandidiranja na lokalnim izborima. Također je najavljeno da će ženama biti dopušteno baviti se pravom.

Međutim, brojne restrikcije koje Saudijke čine modernim robinjama i dalje su na snazi. One ne smiju voziti, službeno se zaposliti ili napustiti zemlju bez dopuštenja skrbnika (uglavnom oca ili supruga). 2011. uveden je i sustav kojim skrbnik biva SMS-om obaviješten u kretanjima žene, javlja Al-Arabiya.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara