Nema dogovora, štrajk u Croatia Airlinesu i tijekom vikenda

Foto: Bruno Konjeivć/Cropix

 

Nastavlja se štrajk u Croatia Airlinesu. Novi pregovori nisu donijeli rezultate jer ne popušta ni jedna ni druga strana. Uprava je danas odustala i do sad ponuđenih ustupaka, a piloti i stjuardese poručuju: idemo do kraja!
Četvrti je dan štrajka, a pred Upravnom zgradom Croatia Airlinesa u Buzinu slika ista. Prosvjedna šetnja, transparenti, zviždaljke i podrška pregovaračima. I  za Upravu prigodni bećarac.
 
"E moj Kučko što si to zamućko, e moj Kučko što si to zamućko. Pa za svirca ostavio Širca, pa za svirca ostavio Širca", pjevali su piloti i stjuardese.
 
Nikakvih mućki nema - tvrdi Uprava. Prozvani član Zlatko Širac kaže kako je jedini uvjet bio prekid štrajka kako bi se nastavili pregovori oko novog kolektivnog ugovora. Produljena primjena starog za vrijeme trajanja pregovora, koju traže sindikati, ne dolazi u obzir.
 
"Jer to čini veću štetu nego što je šteta koja nastaje štrajkom i dugoročno nas vodi u situaciju da ćemo odstupiti od planiranih ušteda, da nećemo zatvoriti plan restrukturiranja i u konačnici dolazimo u situaciju stečaja", kaže Širac.
 
Sindikati pak tvrde suprotno: štrajk generira višemilijunske gubitke, u par dana, procjenjuje se da je avioprijevoznik pretrpio štetu veću od 3 milijuna kuna, puno veću nego što su sindikalna potraživanja. Na prekid štrajka su bili spremni, kažu, kao i na manji broj slobodnih dana i godišnjih odmora, ali ne i na manje plaće.
 
"Mi od 2007. nismo tražili povećanje primanja, a sve s ciljem da se ne povećavaju troškovi. Sada mi hoćete reći da nakon 2007. još moram pristati na smanjenje primanja jer nitko nije sposoban voditi tvrtku. Ne možete nekoga gaziti i pritiskati na silu pa očekivati da će vas on razumijeti. Ako želite dogovor morate se staviti u ravnopravnu poziciju", poručuje Zoran Keser iz Sindikata prometnih pilota.
 
Uprava je danas odustala i od do sad ponuđenih ustupaka. Objašnjavaju kako su oni vrijedili do srijede u ponoć. Sinidkatima je pak to još jedan pokazatelj kako šefovi ne traže socijalni dijalog već daju ultimatum.
 
Uprava radnike stavlja pred zid i odbija razgovarati. Drugim riječima, to nisu razgovori, to nije razgovor dva socijalna partnera, to su jednostrane prijetnje", kaže Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja.
 
Prijetnji nema, poručuje Širac, koji je još jednom apelirao neka prevlada razum. "Prekinite štrajk, vratite se u pregovore. Možemo ih vremenski ograničit, pa ako ne postignemo kompromis opet im je otvoren put za daljnje industrijske akcije", kaže Širac.  No, štrajk se nastavlja i tijekom vikenda, a nova prilika za kompromis je tek u ponedjeljak. Do tada i ministar financija Slavko Linić upozorava:
 
"Mi smo prije tri mjeseca mogli zatvoriti Croatia Airlines, ja bih u proračunu prihodovao ogromne novce na taj način što bi prodali linije, ljude poslali doma i ne bi imali nacionalnu kompaniju. Pilot koji prevozi putnike ne može bit na platnom spisku u državnom proračunu! Ako ga ne uspijemo ubijediti, otići će u stečaj", poručuje Linić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara