Nema kazne: Napadač na nizozemsku konzulicu za psihijatriju, a ne zatvor

Foto: Arhiva

DORIS MIJANIĆ, koji je početkom listopada u Koteksovom neboderu u Splitu usred bijela dana nožem i šakama nasrnuo na Silvanu Kondić, počasnu nizozemsku konzulicu, neće u zatvor, već na liječenje u psihijatrijsku ustanovu. 

Utvrđeno je, naime, da je Kondić napao nožem i šakama u stanju psihotičnog poremećaja. Kako je bio neubrojiv, sudsko vijeće Damira Romca nije imalo pretežak posao. Ipak, izmijenili su kvalifikaciju kaznenog djela. 

Nisu bili sigurni je li konzulica napadnuta u svezi obavljanja svoje službe?

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tužilo je Mijanića za pokušaj teškog ubojstva, budući da je konzulica napadnuta na radnom mjestu u svezi obavljanja svoje službe. Sudsko vijeće, nije, međutim, ustanovilo bez sumnje da je doista bilo tako, budući da konzulica nije bila sasvim sigurna da je napadnuta zbog svoje službe, pojasnio je sudac Damir Romac.

S obzirom da Mijanić ide u psihijatriju, a ne zatvor, kvalifikacija djela i nije od tolikog značaja. Sudac Romac produljio mu je pritvor budući da postoji opasnost od ponavljanja djela.

"Spletom okolnosti spriječena tragedija"

Mijanić je konzulicu napao nožem duljine oštrice 11,5 centimetara. Udarcem šakom srušio ju je na pod. Tražio je novac, nekoliko puta ju je zarezao nožem po glavi i udario šakom. Najozbiljnija i jedina teška ozljeda bila je rezna rana šake.

Napad su spriječili zaposlenici iz susjednih ureda. Mijanić je pobjegao, ali je brzo uhvaćen i pritvoren. Konzulica je prebačena u KBC Split, samo je spletom okolnosti izbjegnuta tragedija, zaključio je sudac Romac u obrazloženju presude. 

Mijanić je inače negirao djelo.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara