Nepokretnoj i slijepoj djevojčici Tamari treba pomoć dobrih ljudi

Foto: Facebook

U INDEXOVU redakciju pristiglo je pismo Jelene Petkov, majke uskoro 11-godišnje teško bolesne djevojčice Tamare Petkov. Obitelj je zamolila dobre ljude za pomoć. Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

obraćam Vam se s molbom da nam pomognete u borbi za kvalitetnijim i dostojanstvenijim životom moje kćerkice Tamare Petkov.

Tamara se rodila 20.11 2002.g. u KBC-u Osijek. Od trenutka kada je stigla na svijet, počela je borba za njen mali nevini život, koji je od samog trenutka rođenja bio u opasnosti. U razdoblju od 2 tjedna imala je prvu operaciju glave koja je nažalost bila neuspješna jer je par dana poslije dobila gnojni meningitis i sepsu. Deset mjeseci koliko je provela na Odjelu neonatologije-intenzivne njege, uspjela se izboriti za život unatoč 10 operacija glave i dijagnozama koje su uslijedile: Hydrocephalus int.hypertesivus.st postz V-P shunt; st post op MC reg occip.; epileptička encefalopatija; RPM gravis; teže oštećenje vida-atrofija pno obostrano; poremećaj hranjenja-PEG; Pubertas praecox; Retardatio Psychomotorica gravis; akutna respiracijska insuficijencija; apneja; Thrombocytopenia.

Unatoč teškoj i ozbiljnoj situaciji nastavili smo živjeti dostojanstveno i pružali svu moguću pomoć i njegu našoj Tamari, onoliko koliko smo mogli, da joj uljepšamo i olakšamo odveć teško zdravstveno stanje i njen i naš život.

Tamara je s nama kod kuće. Iako je ovisna o aparatima (aspiratoru, pulsnom oksimetru, koncentratoru i boci kisika, ambu, enteralnoj pumpi i sondi za prehranu), premda ima pumpicu u mozgu koja sa sobom nosi velike rizike i opasnosti, te iako je potpuno slijepa i nepokretna i mentalno u velikom zaostatku jer ne drži glavu, ne sjedi ne govori ipak je djevojčica puna veselja i života koja uzvraća našim poljupcima, glasovima, riječima i dodirima. Time na sebi svojstven način uzvraća i ispunjava naše živote beskrajnom ljubavi koja je nevina i neuvjetovana. Naša Bubica je naša svjetla točka u životu koja nas tjera hrabro naprijed.

Za svakodnevni Tamarin transport, njegu i brigu potrebne su dvije osobe i zbog kolica i zbog brojnih aparata. To Tamarino putovanje čini otežanim, opasnim i često neizvedivim uobičajenim prijevozom kao što su vlak ili autobus. Jedini adekvatni prijevoz koji omogućuje našoj Tamari odlazak u prirodu, rodbini, ali, na žalost, najčešće brojnim liječnicima je osobni automobil. To nam je najveći problem i najveća briga zbog koje smo primorani obratiti Vam se za pomoć. Naša je Tamara sad već velika curica koja ima tridesetak kilograma i teško nam je kad trebamo ići na kontrole, naročito ako tata Goran radi, te ja sama s Tamarinom sekom i bracom moram ići sama. Do nedavno smo imali Peugeot 806 koji nam je unatoč što je bio dosta star odgovarao, jer je imao klizna vrata što je uvelike olakšavalo unijeti Tamarinu sjedalicu, koju smo, moram to istaknuti, također kupili zahvaljujući donacijama dobrih ljudi. Naime, Tamarina sjedalica koja je samo dio invalidskih kolica vrjednijih od samog automobila, ne stane u bilo koji automobil. Na žalost, nedavno se zbog godina i istrošenosti Peugeot počeo ozbiljno kvariti, a popravci nisu isplativi, odnosno cijena popravka je iznos koji mi ne možemo izdvojiti iz našeg budžeta, jer smo podstanari i imamo još dvoje, hvala dragom Bogu zdrave djece, a tata Goran je trenutno nezaposlen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve Tamarine potrebe nemoguće je obaviti bez osobnog auta, tako da nam je to prijeka potreba. Auto koji bi odgovarao Tamarinim potrebama zbog njenog stanja jest automobil kakav je bio i Peugeot koji je imao veliki prtljažnik u koji smo mogli smjestiti sve njezine aparate (kisik, aspirator, oksimetar, kolica). Neophodna je i mogućnost da se stražnje sjedalo sjedalo može spustit jer Tamara u sjedalici u automobilu ne može sama sjedit, odnosno ne može kontrolirati svoju glavu pa je bitnije i ugodnije da je većinom u ležećem položaju. Tamarica nas unatoč svojem stanju svakodnevno iznenađuje svojom voljom za životom i pozitivnom energijom kojom zrači .Iako je, na žalost, ona danas 100-postotno invalidna djevojčica koja ne vidi, ne govori, ne hoda te se svakodnevno bori s epileptičnim napadajima, osmjehom i trzajima na naše dodire i glasove govori nam sve i želja nam je kao i svakom roditelju olakšati joj probleme i bolove.

Situaciju u kojoj se kao roditelji nalazimo nismo sami birali, no unatoč tome, ljubav prema našoj Tamari nam daje snagu za dalje, za budućnost koja ja je u svakom trenutku neizvjesna. Zato Vas kao majka koja se našla pred zidom i teško rješivom situacijom molim, ukoliko ste u mogućnosti i voljni pomoći zadržati osmijeh na licu naše Tamare, da nam pomognete i olakšate ovaj križ koji moja obitelj nosi zbog bolesti i patnje našeg anđelčića.

Iskreno zahvaljujem,
Jelena Petkov"

JELENA PETKOV
HORVATOVA 17
10360 SESVETE
BR.RAČUNA : 2340009-3207150322
IBAN: HR43 2340 0093 2071 5032 2
SWIFT/BIC CODE : PBZGHR2X
PRIVREDNA BANKA ZAGREB

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara