Nesporazum oko imena: Građanska inicijativa Split tvrdi da nikada neće biti "inicijativa za širenje netolerantnosti"

Screenshot: gist.hr

GRAĐANSKA inicijativa Split oglasila se reagiranjem u kojem navodi da oni nisu udruga koja se protivi održavanju predstojeće Parade ponosa u tom gradu.

"Građanska inicijativa Split okuplja građane koji poštuju, žele zaštititi i unaprijediti sve ono vrijedno što krasi i ističe ovu sredinu. Namjera nam je ukazati i potaknuti na rješavanje brojnih problema u našem gradu, te na taj način postići da grad Split bude što ljepše i ugodnije mjesto za življenje, kao i omiljena destinacija gostima iz cijelog svijeta.

U okviru toga smo željni suradnje sa svim aktivistima kojima je za cilj zaštita javnog dobra i demokratskog razvoja civilnog društva", napisali su u reagiranju iz Građanske inicijative Split.

"Mi nismo oni"

Na svojim internetskim stranicama su u tekstu "Mi nismo oni" zamolili sve osobe koje podržavaju grupu građana koji se protive održavanju Split Pridea da ne miješaju Građansku inicijativu Split "sa dotičnim subjektima". "Iz neinformiranosti ili  neznanja ta grupa se predstavlja našim imenom pa je došlo do nesuglasica u medijima oko toga tko smo 'MI' a tko su 'ONI'", pišu iz prave Građanske inicijative Split.

"Oni su grupa građana, koja je nespretno upotrijebila naše ime, u svrhu širenja svojih ideja koje osuđuju homoseksualizam kao destrukciju društva, koje osuđuju prošlogodišnju upotrebu sile  policije nad  građanima kada  su kamenovali  pride povorku i koji još jednu žrtvu prošlogodišnjeg nasilja, upotrebljavaju na nedopustiv način kako bi povećali popularnost svojih ciljeva", pišu iz Građanske inicijative Split te dodaju kako su oni građani Splita okupljenih oko pogleda na svijet "s kojima želimo aktivno sudjelovati u kreiranju nekog boljeg zajedničkog sutra".

"Nikad nećemo biti 'građanska inicijativa za širenje netolerantnosti među ljudima'"

"Mi smo željni suradnje sa svim aktivistima kojima je za cilj zaštita javnog dobra i demokratskog razvoja civilnog društva. Podržavamo Građansku inicijativu za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva ali nismo i nikad nećemo biti neka 'građanska inicijativa za širenje netolerantnosti među ljudima', i još jednom molimo sve one koje podržavaju takve ideje, da ih potraže negdje drugdje", zaključuje u tekstu Dalibor Popović iz Građanske inicijative Split. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara