Netanyahu kaže da obraćanjem Kongresu ne pokazuje nepoštivanje prema Obami

Netanyahu kaže da obraćanjem Kongresu ne pokazuje nepoštivanje prema Obami

Foto: FAH

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da njegovo obraćanje Kongresu sutra o iranskom nuklearnom programu nije znak nepoštivanja američkog predsjednika Baracka Obame.

Cilj govora, koji je izazvao spor dvojice čelnika, je "progovoriti o mogućem sporazumu s Iranom koji bi bio prijetnja Izraelu", rekao je Netanyahu Američko-izraelskom povjerenstvu u Washingtonu.

Netanyahu u američkom Kongresu u "sudbonosnoj" misiji protiv Irana

"Moja je moralna obveza progovoriti o tome dok još nije kasno", dodao je.

Iran pregovara s Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom, SAD-om i Njemačkom o sporazumu koji bi ograničio obogaćivanje urana i ostale dijelove nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija.

"Iran je glavni sponzor terorizma"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovarači se nadaju da će okvirni sporazum postići do kraja ožujka, a sveobuhvatni sredinom godine te tako ukloniti bojazan od iranskog nuklearnog sporazuma i njegovih vojnih potencijala.

Netanyahu je Iran nazvao "glavnim sponzorom terorizma" i ustvrdio da želi uništiti Izrael te je upozorio da će Teheran postati još opasniji ako uspije razviti nuklearno oružje.

Izraelski premijer je podsjetio na snažno savezništvo između SAD-a i Izraela i dodao da u izraelskom interesu nije da to savezništvo postane tema prepucavanja američkih republikanaca i demokrata.

"Žao mi je što su neki krivo protumačili moj posjet", rekao je Netanyahu. "Izrael je uvijek bio nadstranačko pitanje i to bi trebao ostati", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara