Neuspješna vojna ofenziva iračke vojske na Tikrit, izabran predsjednik parlamenta

Neuspješna vojna ofenziva iračke vojske na Tikrit, izabran predsjednik parlamenta

Foto: Hina

IRAČKI zastupnici konačno su u utorak izabrali predsjednika parlamenta nakon katastrofalne prve sjednice i dviju odgoda, proizašlih iz dubokih podjela unutar političke klase, prenijela je televizija i objavila da je nakon prebrojavanja glasova izabran umjereni sunitski političar Salim al-Džuburi.

Prvo zasjedanje novog saziva parlamenta, proizašlog iz izbora 30. travnja, 1. srpnja završilo je potpunim neredom. Nekoliko stranih zemalja, UN i veliki ajatolah Ali al-Sistani, najvažniji šijitski vjerski vođa u Iraku, upozorili su na kaos koji će uslijediti ukoliko zastupnici ne uspiju nadići podjele.

Izbor prvog čovjeka parlamenta velik je korak prema konačnom konstituiranju vlasti. Podijeljeni parlament treba se dogovoriti i o predsjedniku zemlje koji će nakon toga imenovati mandatara za sastav nove vlade.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su izbor predsjednika parlamenta, "prvu etapu" prema osnivanju vlade koja mora uzeti u obzir "legitimna prava i zabrinutost svih zajednica u ovom razdoblju egzistencijalne prijetnje za Irak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I UN-ov izaslanik u Bagdadu Nickolay Mladnov je izrazio zadovoljstvo "važnom etapom za pokretanje demokratskog procesa".

Dužnost predsjednika parlamenta tradicionalno obnaša sunitski Arapin, dok su mjesta predsjednika Republike i premijera rezervirana za kurda i šijitskog Arapina. Džuburi je dobio 194 glasa od ukupno 273, a samo 19 glasova dobio je malo poznati protukandidat.

Zastupnici trebaju izabrati i dva potpredsjednika parlamenta.

Izbor predsjednika parlamenta otvara put osnivanju nove vlade, presudne za suočavanje s džihadističkom ofenzivom. Nova vlada trebala bi izvući zemlju iz najteže krize posljednjih godina u koju je upala nakon ofenzive koju su 9. lipnja počeli sunitski pobunjenici predvođeni džihadistima, osvojivši velike dijelove Iraka.

U isto vrijeme oružane snage su se morale povući iz Tikrita, nakon neuspjeha njihove nove protuofenzive protiv sunitskih pobunjenika koje vode džihadisti Islamske države (IS) u tom gradu na sjeveru zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara