Nevjerojatno: Bratislava i Prag među 10 najbogatijih regija Europske unije

Nevjerojatno: Bratislava i Prag među 10 najbogatijih regija Europske unije

Graf: Eurostat

POJEDINE zemlje srednje i istočne Europe postigle su nevjerojatan gospodarski napredak u posljednjih 25 godina, pokazuje izvješće Eurostata o bruto društvenom proizvodu po regijama Europske unije.

Podaci za 2013. godinu pokazuju da je najsiromašnija regija u Europi Mayotte - francuski prekomorski departman, čiji BDP po stanovniku izražen prema paritetu kupovne moći iznosi samo 27% prosjeka EU, dok je najbogatiji "središnji London", statistička regija u Velikoj Britaniji čiji BDP po stanovniku je 325 posto prosjeka Europske unije.

Iznenađuje podatak da su među deset najbogatijih regija Bratislava u Slovačkoj i Prag u Češkoj koji su tako stali uz bok najrazvijenijim regijama zapadne Europe.

Pa tako, nakon već spomenutog Londona, slijedi Luksemburg sa 258% prosjeka EU, Bruxelles (207%), Hamburg u Njemačkoj (195%), Groningen u Nizozemskoj (187%), Bratislava u Slovačkoj (184%), Stockholm u Švedskoj (179%), regija Ile de France u Francuskoj (175%) i Prag u Češkoj sa 173%.

Što se tiče najsiromašnijih regija, izuzev Mayottea, sve ostale, čiji BDP po stanovniku se kreće oko 30 posto BDP-a nalaze se u Bugarskoj i Rumunjskoj.

Hrvatska je podijeljena u dvije regije: Jadransku i Kontinentalnu.

Jadranska Hrvatska je na 58% prosjeka Europske unije te je BDP 2013. godine iznosio 13,8 milijardi eura, odnosno 9.800 eura po stanovniku.

Što se tiče Kontinentalne Hrvatske, ona je na 62% prosjeka EU, s BDP-om od 29,7 milijardi eura odnosno 10.400 eura po stanovniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara