Nevjerojatno: Policija protuzakonito naložila Hvidri da ukloni vozilo HGSS-a

Nevjerojatno: Policija protuzakonito naložila Hvidri da ukloni vozilo HGSS-a

Foto: Shutterstock (Ilustracija)

NEVJEROJATAN se danas činio prizor brojnim Splićanima koji su negdje oko podneva ugledali Hvidrinog pauka kako diže terenac Dacia Duster Hrvatske gorske službe spašavanja kraj Realke. Nevjerojatan je taj potez bio i Srđanu Vrsaloviću, pročelniku Helikopterske službe HGSS-a, koji je Daciu ostavio na mjestu za opskrbu, na kojem je inače dozvoljeno samo parkiranje vozilima sa dozvolom. HGSS je nema, ali Vrsalović kaže da unatoč tome nije očekivao ovakvu reakciju Hvidre.

Pročelnik Helikopterske službe HGSS-a: Kako do helidroma za pet minuta ako vozilo nije u blizini?

"Pitao sam djelatnika Hvidre bi li isto tako digao kola Hitne pomoći ili policijsko vozilo? A on mi je kazao da bi ga opet digao. Ako će to tako ubuduće ići onda HGSS neće moći ispuniti svoju društvenu funkciju. Ako ja, kao pročelnik Službe za helikoptersko spašavanje, nemam vozilo u blizini, kako da stignem na helidrom za tri ili pet minuta? Ovo danas me jako ožalostilo jer nas onemogućavaju u radu", kaže Vrsalović.

Hvidra: Policija odobrava premještanje vozila

Direktor Hvidre Marko Bartulić kaže kako policija daje nalog za dizanje, odnosno, da Hvidra ne može dignuti nijedno auto bez dozvole policije.

"Jedan od prioriteta su nam ti opskrbni punktovi, koje moramo nadgledati kako bi se na ta mjesta mogla parkirati vozila sa dozvolom. Imamo dobar odnos sa HGSS-om, a njihova vozila su pod posebnim režimom, kao i vozila Hitne pomoći, policije, Carine i na njih se ne odnose zabrane parkiranja. Policija uvijek odobrava premještanje vozila, a tako je bilo i u ovom konkretnom slučaju", kaže Bartulić.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama: Na vozila HGSS-a ne odnosi se zabrana parkiranja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvali smo policiju da ih pitamo za komentar. Kažu da su pogriješili i da vozilo HGSS-a nije trebalo biti dignuto. Vrsalović je za predizanje Dacije platio 450 kuna, a sada u policiji tvrde da nije trebao ništa platiti. Ova problematika je regulirana člankom 151. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji navodi na čija se sva vozila ne odnosi zabrana parkiranja. I HGSS je među njima.

Članovi HGSS-a su volonteri koji već godinama spašavaju ljudske živote tamo gdje drugi teško mogu i pristupiti. Brzina reakcije je presudna jer minute često čine razlika između života i smrti.

Kerumova vozila u godinu dana dignuta 17 puta

Sjetili smo se i koliko smo puta fotografirali brojna Kerumova vozila parkirana na Rivi, odnosno, na Trgu Franje Tuđmana, gdje parkiranje također nije dozvoljeno.

Direktor Bartulić kaže da su u 2013. godini digli razna Kerumova vozila čak 17 puta, ali da nisu u stanju permanentno nadzirati taj prostor kako bi se bivšem gradonačelniku onemogućilo parkiranje.

Pozvao je da slobodno dojavimo ako primijetimo Keruma da parkira na nedozvoljenom mjestu i da će Hvidra dignuti automobil.

Koncem studenog prošle godine Kerum je također parkirao na zabranjeno mjesto, i to friško nabavljeni Mercedes S coupe koji vozi Fani. Mercedes je stajao na zabranjenom mjestu najmanje sat vremena, a za to vrijeme tuda prošao i jedan policijski kombi, no ništa se nije dogodilo. Isto tako, na mjestu zabranjenom za parkiranje koji mjesec ranije fotografirali smo i Kerumov novonabavljeni Mercedes S klase.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara