Nevrijeme na jugu: U Makarskoj u 24 sata palo 126 litara kiše po četvornom metru, potopljeni dijelovi Omiša i Šibenika

Nevrijeme na jugu: U Makarskoj u 24 sata palo 126 litara kiše po četvornom metru, potopljeni dijelovi Omiša i Šibenika

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

SREDINOM noći jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove Dalmacije.

Najnestabilnije vrijeme tijekom noći pogodilo je područje Lastova, Korčule, Pelješca, istoka otoka Hvara te obalno područje od Makarske do doline Neretve. Osim jakih grmljavinskih pljuskova mjestimično je padala i tuča. Osobito jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo je Makarsku sredinom noći. U samo jednom satu, između ponoć i jednog sata pale su 22 litre oborine po kvadratnom metru, javlja portal Crometeo.

Ciklona Zlatka već treći dan za redom djeluje na vrijeme u Hrvatskoj. Centar duboke ciklone nalazi se nad srednjom Italijom, a njen frontalni sustav prelazio je prethodne noći preko Dalmacije što je donijelo burne atmosferske procese. Nevrijeme je najviše pogodilo srednju i južnu Dalmaciju te je donijelo obilne grmljavinske pljuskove, mjestimice i tuču.
 
Nevrijeme u Makarskoj
 
Olujni grmljavinski oblaci više sati su se obnavljali na širem makarskom području. Na DHMZ-ovoj postaji Makarska Osejava do 7 sati ujutro palo je čak 126 litara po kvadratnom metru. Osim kiše i vrlo intenzivne grmljavine, u gradu je povremeno padala tuča. Prvi put ove jeseni jutros se temperatura zraka u Makarskoj spustila ispod 10°C, a na Biokovu je palo 10 centimetara snijega.
 
Obilne oborine u Makarskoj protekle noći izazvale su brojne probleme s bujicama. Voda je tako izbacivala šahtove i preplavile gradske ulice, od siline vode na Gradskom sportskom centru pao je betonski zid visine od jednog metra i u dužini od stotinjak metara. Zid uz istočnu tribinu stadiona na kojem je žičana ograda pao je na atletsku stazu između tribina i nogometnog terena.
 
Obilne oborine koje su pale u kratko vrijeme uzrokovale su brojne odrone na Jadranskoj magistrali od Omiša po Podgore i na cesti od Makarske do Vrgorca. Jutros je na spomenutom području na mnogim mjestima promet bio krajnje usporen i otežan zbog čišćenja ceste od odrona.
 
Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Bristu je zadnja 24 sata palo 103mm oborine, u Krvavici 76, Vidu 74, Zadvarju (HE Kraljevac) 72, Hrvacama 70 itd. Preko 50 litara kiše po kvadratnom metru palo je i na nekim srednjodalmatinskim otocima, a obilne kiše zamutile su more u Postirama na otoku Braču. Poplavljenih ulica bilo je i na šibenskom području.
 
Omiš kao mala Venecija: čizma glavu čuva, a dobro dođe i obična kesa
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kiša koja satima natapa Dalmaciju posebno dobro je natopila Omiš. Pretvorila ga je u veliki bazen na otvorenom s nekoliko stotina prisilnih natjecatelja koji su tijekom subotnjeg jutra mokri do koljena stizali do cilja, piše portal Fošal.
 
Posebno veselo bilo je na Fošalu i u Smokvici. Ako nikad niste bili u Veneciji onda i ne morate ići. Trebate samo čekati obilniju kišu, nabaviti kakvu polovnu gondolu, može i kajak, pa zaveslati zapadnim dijelom staroga grada.
 
- Nema tu velike pomoći dok kiša ne pristane. Sustav odvodnje funkcionira, no količina vode je naprosto tolika da ne može sva odjednom kroz odvode proći. Pogledajte, uostalom, Cetinu, skoro da dira most, tribat će malo vrimena dok more učini svoje i povuče tu vodu – komentirali su vatrogasci.
 
Građani su se, pak, snalazili kako koji. Čizme su bile spas – kad vidiš osobu u čizmama odmah znaš da je iz Smokvice, oni, zlu ne trebalo, jedan par uvijek drže kraj ulaznih vrata – a mnogima su dobro poslužile i kese.
 
Snijeg u Lici i Gorskom kotaru
 
Jutros se temperatura zraka na Zavižanu spustila na -4°C. U Daruvaru je bilo -1°C, a u Pargu i Gospiću 0°C: Drugdje su Minimalne temperatura bile od 3°C u Ogulinu do 14°C u Komiži.
 
Prema podacima DHMZ-a, najviše snijega u Hrvatskoj u 7 sati ujutro izmjereno je na Zavižanu, 46 cm. U Begovom Razdolju ga ima 11cm, Pargu 6, Gospiću 3, a u Crnom Lugu 2cm. Prema našim informacijama, na biokovskom vrhu Svetom Juri palo je 10cm snijega, a snijeg iznad 1500 metara pada na Dinari i Kamešnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara