Ni rekordan kineski uvoz nije zaustavio pad cijena: Nafta blizu 45 dolara

Ni rekordan kineski uvoz nije zaustavio pad cijena: Nafta blizu 45 dolara

Ilustracija: freeimages.com

CIJENE nafte na svjetskim tržištima i dalje padaju, te su dosegnule najnižu razinu u posljednjih šest godina, iako podaci pokazuju da je kineski uvoz ovog energenta na rekordnoj razini.

Referentne cijene pale su od svibnja prošle godine za 60%, a pad je posebno ubrzan u posljednjih sedam tjedana kada je cijena pala za 36%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nafta tipa Brent, referentna za europsko tržište pala je za 3%, na 45,84 dolara, dok se američkom naftom za isporuku u veljači trgovalo po22,90 dolara za barel.

Pad cijena nije zaustavio ni rekordan uvoz Kine, koja je u prosincu 2014. uvozila preko sedam milijuna barela dnevno, jer su Kinezi pad cijena odlučili iskoristiti za popunjavanje strateških rezervi.

Banke snizuju svoje procjene kretanja nafte za ovu godinu, te je Goldman sachs objavio da očekuje da će prosječna cijena Brent nafte u 2015. iznositi 50,40 dolara, dok je ranija procjena bila čak 83,75 dolara.

Procjena za američku naftu snižena je na 47,15 dolara, sa prijašnjih 73,75 dolara, uz napomenu da će američka nafta u prvoj polovici godine biti blizu 40 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara