Nije uspjelo mirenje između Vlade i Sindikata državnih službenika, mogući prosvjedi i štrajkovi

Foto: Hina

MIRENJE zbog mogućeg kolektivnog radnog spora između Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske i Vlade završilo je neuspjehom. Mirenje je zatražio sindikat zbog prijedloga Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina staža, kojim se ukidaju dodaci na staž od 4, 8 i 10 posto koji su ugovoreni kolektivnim ugovorima. Prijedlog je poslan u Sabor, a o tome se nije pregovaralo sa sindikatima.

"S obzirom na to da je to pravo regulirano kolektivnim ugovorom za državne službenike, mi smatramo da smo ušli u kolektivni spor i da to traži i proces mirenja. Proces nije uspio u smislu da se nismo uspjeli dogovoriti i time se stvaraju uvjeti za ono što se u kolektivnom ugovoru zovu industrijske akcije, odnosno mogući prosvjedi ili štrajkovi", rekao je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša.

Sindikati nisu još najavili prosvjede ili štrajk, ali im je važno da imaju zakonsku podlogu za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu sada treba vremena. Bitno je da su stvorene te pretpostavke i da je sada eventualni štrajk zasnovan za zakonskim pretpostavkama, a hoće li on biti ostvaren ili ne, to ćemo vidjeti i o tome će odlučiti naša tijela."

Sindikati su uputili primjedbe o Zakonu svim saborskim klubovima. "Nismo naivni jer imamo dosta utakmica u nogama", kaže Pleše naglasivši da saborska većina bez problema može usvojiti zakonski prijedlog. No, u svojim primjedbama saborske su zastupnike upozorili i na potencijalne probleme koje bi usvajanje ovog zakona moglo prouzrokovati.

"Iz njega je vidljivo da bi se moglo dogoditi da, ako sudske tužbe u tom dijelu budu uspješne, bi troškovi bili veći nego što Vlada planira to ostvariti kao uštedu", zaključio je Pleša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara