Nijemci više ne vole štedjeti novac, danas troše šakom i kapom

Nijemci više ne vole štedjeti novac, danas troše šakom i kapom

Foto: Guliver Image / Getty Images

KASICA prasica je out, shopping je in. Nijemci, nekoć poznati kao narod strastvenih štediša, danas troše šakom i kapom. Već godinama opada spremnost na štednju, piše Deutsche Welle.

2010. godine Nijemci su odvajali 15 posto raspoloživih prihoda, a štedljiviji su bili samo Kinezi.

No to se mijenja, Nijemci sada konzumiraju. Društvo za istraživanja konzuma (GfK) iz Nürnberga nije izmjerilo tako izraženu želju za potrošnjom u posljednjih 13 godina. Sada žele štedjeti samo devet posto prihoda.

To ima veze s porastom osjećaja sigurnosti. "Potrošači se u ovom trenutku osjećaju itekako sigurnima posebice kad se radi o njihovim radnim mjestima", kaže Rolf Bürkl, istraživač GfK-a.

Kamate na štednju su minimalne

No, postoji još jedan razlog zašto njemački građani trenutno štede tako malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Momentalno imamo Europsku središnju banku koja provodi politiku nulte kamatne stope. To znači da su kamate na štedne uloge minimalne", objašnjava Jan Philip Weber, makroekonomist iz Saveznog udruženja njemačkih narodnih banaka i Raiffeisen banaka (BVR).

Od rujna 2014. referentna kamatna stopa Europske središnje banke (ESB) iznosi 0,05% i vjerojatno će na toj razini ostati još neko vrijeme. ESB time želi pojeftiniti kredite te potaknuti gospodarski rast u eurozoni. Ta računica za sada nije profunkcionirala, jer nema potražnje za kreditima. ESB je samo isprovocirao boom na tržištu dionica. A od toga Nijemci ne profitiraju, piše Deutsche Welle.

Nijemci umjesto u dionice, od koji bježe kao vrag od tamjana, investiraju u novi auto ili u namještaj. Povećanjem konzumiranja pomaže se i kriznim zemljama jer raste količina uvoza.

"Potrošači ne kupuju samo proizvode i usluge iz domaće proizvodnje, već i proizvode poput automobila iz drugih zemalja", naglašava Bürkl.

Mač s dvije oštrice

"Privatna potrošnja je središnji faktor našeg gospodarskog rasta. Sve dok se ona razvija solidno, potrošnja je i pretpostavka za rast i blagostanje", rezimira makroekonomist Weber.

No, konzum bi mogao biti mač s dvije oštrice. Demografski će razvoj štednu kvotu i ubuduće nastavljati pritiskati prema dolje zbog rasta udjela umirovljenika u ukupnom stanovništvu. Prema izračunima BVR-a, Nijemci će do 2020. godine štedjeti samo sedam posto raspoloživih sredstava. Obzirom da društvo općenito stari, s vremenom će opadati i visina mirovina, piše Deutsche Welle.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara