Nikad nije bilo ovako vruće: Padaju temperaturni rekordi u Zagrebu i Kaštelima

Nikad nije bilo ovako vruće: Padaju temperaturni rekordi u Zagrebu i Kaštelima

Foto: FAH

AKTUALNI val vrućina se sve više intenzivira, pa jutros bilježimo i nove temperaturne rekorde, piše Crometeo.hr.

Protekle noći  se temperatura na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir nije spustila ispod 24.4°C, što je za 0.1°C više od dosadašnjeg rekorda od 16. srpnja 2010.  Na meteorološkoj postaji Zagreb Grič je izmjerena minimalna temperatura od 25.2°C. To je tek drugi puta u povijesti meteoroloških mjerenja (zadnjih 130 godina) da se temperatura na Griču nije spuštala ispod 25°C.  Viša minimalna temperatura, 25.7°C, je izmjerena samo 16. srpnja 2010. godine

U Splitu je izmjerena minimalna temperatura od 29.4°C, što je četvrti najviši temperaturni minimum u povijesti meteoroloških mjerenja na Marjanu tj. od 1948. godine. Ta vrijednost nije daleko ni od najviše minimalne splitske temperature koja iznosi 30.0°C, a izmjerena je 6. srpnja 1988. godine. Koliko je prošla noć bila neugodno topla u Splitu govori i podatak o 32°C izmjerenih u 2 sata ujutro.

Noć od petka na subotu je na većem dijelu Jadrana bila vrlo topla, s minimalnom temperaturom višom od 25°C.  U većini krajeva unutrašnjosti noć je bila topla s minimalnim temperaturama od 20 do 23°C.  Malo svježije je bilo u Lici (Gospić 13.7°C) i višem gorju (Zavižan 16.8°C).

Topla i vrlo topla noć uslijedila je nakon , u većini krajeva vrlo vrućeg petka s najvišim temperaturama iznad 35°C. .  Najviša temperatura od 38°C je izmjerena na aerodromima Split i Osijek, te u Imotskom i Slunju. Brojna su i mjesta sa maksimalnih 37°C: Zagreb, Gorice-Nova Gradiška, Gradište-Ž, Karlovac, Knin, Ogulin. Pazin, Slavonski Brod, Zagreb Grič, Zagreb-aerodrom.

U Kaštelima zabilježena najviša temperatura u povijesti mjerenja

Do sada najizraženiji toplinski val ovoga ljeta u zemlji i regiji obara temperaturne rekorde i u Dalmaciji. U subotu je šire splitsko područje bilo među najtoplijima u zemlji. Od kada postoje službena meteorološka mjerenja u splitskoj zračnoj luci (Resnik, Kaštel Štafilić) nikada nije zabilježena viša temperatura zraka, a ona je danas iznosila 39,4°C. Tako je za 0,3°C premašen dosadašnji apsolutni rekord zabilježen 25. srpnja 1988. godine.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Split Marjan danas je najviša dnevna temperatura iznosila 38,1°C. Tako je nedostajalo samo 0,5°C za dosezanje dosadašnjeg apsolutnog rekorda koji iznosi 38,6°C, a izmjeren je 5. srpnja daleke 1950. godine.

Na Crometeo mjernoj postaji Kaštel Gomilica zabilježena je najviša dnevna temperatura zraka od 39,2°C, što je najviše od njenog puštanja u rad.

Pada rekord i u Splitu?

Da će temperaturni rekord biti jako blizu, Splićani su osjetili prethodne noći u kojoj je temperatura varirala između vrućih 30 i 32°C, a tek se u zoru uspjela malo spustiti ispod 30, pa je minimalna vrijednost iznosila 29,6°C. Četvrta je to najviša apsolutna minimalna temperatura. Najviša minimalna iznosila je 30,0°C 6. srpnja 1988.

More je u Splitu u subotu doseglo 27°C, pa je moguće da će nadolazeća noć biti još toplija od prethodne, što znači da je u nedjelju moguće obaranje rekorda i najviše minimalne i najviše temperature uopće!

Naravno, (vrlo) vruće nije bilo samo na splitskom području. Pojedina mjesta u Dalmatinskoj zagori, prvenstveno u šibenskom zaleđu dosegnula su 40°C, a nekoliko privatnih postaja na Šolti i okolici Trogira “dojavili” su istu vrijednost.

Prvi put ove godine more je u Dubrovniku dosegnulo 28°C, a trend zagrijavanja nastavit će se u nadolazećim danima.

Sljedećih sedam dana vrućine neće nimalo popustiti, naprotiv, moguće su još malo više temperature zraka od danas zabilježenih, što znači da će biti novih obaranja apsolutnih temperaturnih rekorda.

Spomenimo i da od početka srpnja u najvećem dijelu Dalmacije nije bilo oborina, no to za sredini ljeta nije rijedak slučaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara