Nikolić otkrio spomenik Tesli u New Yorku: "I Srbin i Amerikanac, ili, ni Srbin, ni Amerikanac"

Foto: Guliver image/Getty images

PREDSJEDNIK Srbije Tomislav Nikolić svečano je danas u New Yorku otkrio spomenik Nikoli Tesli, Prometeju modernog doba, kako ga je nazvao, koji je čovječanstvu podario svjetlost, i koji je, ne mareći za materijalno blagostanje, nalazio isključivi motiv u ljubavi prema čovječanstvu.

Nikolić je, kako javljaju srpski mediji, istaknuo da je čuveni znanstvenik čovječanstvu podario i novu filozofiju življenja, novo shvaćanje čovjekovih mogućnost, novi razvoj društava, država, čitavog svijeta - novu, do tada nepoznatu mogućnost da se drugačije kreira svaki pojedinačni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U toj mitskoj dimenziji postao je Prometej modernog doba. Čovjeku je podario svjetlost i napredak prihvaćajući bez riječi otpora osobnu žrtvu i tešku usamljenost koju svaki genije nosi kao svoju sudbinu. Okovan neznanjima i neprihvaćanjem znanstvene sredine, kao Prometej za Kavkaz, vjerovao je u svoju misao i misiju, vjerovao je da će ga, tamo daleko u budućnosti, prepoznati u svom sjaju", kazao je Nikolić.

Nikada se nije odrekao svojih srpskih korijena, ali nikada nije ni zaboravio ni podršku, širom otvorena vrata Amerike, kazao je Nikolić.

"Njegove odrednice su srpski narod, čiji je pripadnik i američka država, koja je razvila njegove znanstvene potencijale, a Tesla je ipak na početku i kraju zadužio cijelo čovječanstvo: i Srbin i Amerikanac - ili - ni Srbin, ni Amerikanac, već građanin svijeta", zaključio je Nikolić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara