Ništa od europskih milijardi: Europi prihvatljivo samo 25 hrvatskih projekata od njih 77

Ništa od europskih milijardi: Europi prihvatljivo samo 25 hrvatskih projekata od njih 77

Foto: Hina

LISTU od 77 projekata za Junckerov investicijski plan težak 315 milijardi eura Hrvatska je suzila na 25 prioritetnih projekata ukupne vrijednosti devet milijardi eura, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije Jyrki Katainenom.

On je rekao kako je lista sužena na oko 25 projekata koji bi bili od strateške važnosti. Planom se, naime, predviđa financiranje samo projekta privatnog sektora ili javno-privatnog partnerstva, ali ne i javnog sektora.

"Mi ćemo zato ovih dana još jednom pozvati i privatnike, potencijalne privatne ulagače da iskažu interes za sudjelovanje u ovoj inicijativi, kako bi ima Vlada i hrvatska država bila potpora u komunikaciji s Europskom komisijom i Europskom investicijskom bankom u realizaciji tih projekata," rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Milanović razgovarao s Katainenom o investicijskom planu EK

Predsjednik vlade Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak u Zagrebu s potpredsjednikom Europske komisije Jyrkijem Katainenom, zaduženim za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost, o novom investicijskom planu Europske komisije koji bi u tri godine trebao privući više od 300 milijarda eura privatnih ulaganja, priopćeno je iz njegova ureda.

Milanović i Katainen razgovarali su o uspostavi novog Europskog fonda za strateška ulaganja unutar Europske investicijske banke i mogućnostima koje taj fond otvara za Hrvatskoj. U razgovoru je naglašena važnost izrade kvalitetne liste projekata na razini EU-a koja bi bila transparentna i omogućila mobilizaciju privatnih investicija.

Također, kao pitanje od ključne važnosti, naglašen je dovršetak stvaranja jedinstvenog tržišta EU-a, odnosno razvoj onih njegovih dijelova koji još nisu u potpunosti harmonizirani, poput energetskog tržišta, tržišta kapitala te digitalne ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Investicijski plan Europske komisije, koji bi trebao biti operativan do ljeta, ne nudi svježi novac, nego uz pomoć postojećih sredstava u proračunu EU-a i doprinosom Europske investicijske banke (EIB) želi privući privatna ulaganja.

Plan predviđa uspostavu novog Europskog fonda za strateške investicije (EFSI) unutar Europske investicijske banke. Taj fond će raspolagati s 21 milijardom eura početnog kapitala, od čega 16 milijarda eura jamstava prenamjenom unutar postojećeg proračuna EU-a, a pet milijarda će osigurati EIB.

Početni kapital od 16 milijarda eura trebao bi privući 240 milijarda za strateške investicije, poput ulaganja u širokopojasnu mrežu, energetsku i prometnu infrastrukturu, u obrazovanje, istraživanje i inovacije te u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Pet milijarda sredstava od EIB-a trebalo bi privući 75 milijarda za mala i srednja poduzeća.

Države članice su u prosincu poslale Komisiji indikativni popis projekata, popis želja, ukupne vrijednosti od oko 1300 milijardi eura. Među tih 2000 projekata, nalazi se i 25 strateških hrvatskih projekata vrijednih 9 milijardi eura. Projekte će birati neovisno tijelo, bez miješanja politike i bez nacionalnih ili sektorskih kvota.

Katainen je plan predstavio i u Hrvatskom saboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara