Ništa od oporavka: Broj zaposlenih u lipnju pao za 1,2 posto

 Foto: Arhiva

PREMA podacima DZS-a ukupan broj zaposlenih osoba u lipnju iznosio je 1.387.967, što je za 1,2% manje nego u lipnju prošle godine, stoji u analizi RBA.

Broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio je 1.141.388 osobe, što je godišnje smanjenje za 0,9 posto. Na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj, ukupan broj zaposlenih zabilježio je rast od 1,4%, što je ujedno i rast četvrti mjesec za redom, a možemo ga prije svega pripisati uobičajenim sezonskim kretanjima uslijed povećane potrebe za zapošljavanjem u turističkoj sezoni. Broj zaposlenih u pravnim osobama, u odnosu na svibanj, porastao za 0,9 posto.

Promatrajući kretanja broja zaposlenih u prvoj polovini godine, blagi rast zaposlenih u pravnim osobama u odnosu na isto razdoblje 2012. godine, bilježe djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, poslovanje nekretninama te obrazovanje. S druge strane, u svim ostalim djelatnostima kako iz javnog tako i iz privatnog sektora zabilježen je pad u promatranom razdoblju.
 
Nadalje, snažan pad zaposlenih zabilježen je u sektoru građevinarstvo gdje je broj zaposlenih u lipnju iznosio 73.224 osoba. U odnosu na lipanj prošle godine broj zaposlenih u promatranom sektoru niži je za 7,4%, dok je u odnosu na lipanj 2008. zaposlenost u ovom sektoru smanjena za 28.385 osobe, odnosno za 28 posto.
 
Prerađivačka industrija, koja kao pojedinačni sektor zapošljava najviše ljudi, u lipnju je imala 201.024 zaposlenih, što je za 3,7% manje nego u lipnju prošle godine, dok je u trgovini na veliko i malo zaposlenost smanjena za 7,4% godišnje.
 
U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine uz građevinarstvo i prerađivačku industriju (-7,7% i -4,6%) značajan pad zaposlenosti zabilježen je i u djelatnosti opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-3,8%).
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara