Ništa od oporavka: HNB u prvom kvartalu prognozira rast BDP-a od 0,5%, nakon toga stagnacija

Foto: HNB 

HRVATSKA narodna banka objavila je danas svibanjske "Informacije o gospodarskim kretanjima“ , u kojima se prognozira simboličan porast BDP-a od 0,5% u prvom kvartalu ove godine. Iako će to biti prvi pozitivan kvartal nakon dugo vremena, radi se o kratkotrajnom oporavku, jer bi već u drugom kvartalu smjer kretanja mogao postati negativan.

Tijekom prvog tromjesečja 2014. zabilježen je oporavak gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini, pri čemu su ostvareni izražen rast fizičkog obujma industrijske proizvodnje i robnog izvoza te blagi rast realnog prometa u trgovini na malo, a nastavljen je pad indeksa fizičkog obujma građevinskih radova, navodi se u analizi HNB-a.
 
Realni BDP mogao bi porasti u prvom tromjesečju 2014. u odnosu na prethodno tromjesečje za 0,5% prema trenutačno dostupnim podacima, smatraju analitičari HNB-a.
 
Tromjesečni BDP (Izvor: HNB)
 
U prva tri mjeseca zabilježen je rast fizičkog obujma industrijske proizvodnje (3,4%), zbog povećanja fizičkog obujma industrijske proizvodnje kapitalnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju te izrazito snažnog povećanja fizičkog obujma industrijske proizvodnje intermedijarnih proizvoda.
 
Nema pokazatelja nastavka rasta
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navješćujući pokazatelji upućuju na to da tijekom drugog tromjesečja vrlo vjerojatno neće biti zabilježen oporavak istog intenziteta kao u prethodna tri mjeseca. Tako je razina potrošačkog optimizma i dalje ispod dugoročnog prosjeka, a prekinuta su i povoljna kretanja poslovnog pouzdanja u industriji, prisutna tijekom prva tri mjeseca 2014., zbog zamjetnog smanjenja trenutačnih narudžba te posljedičnog smanjenja očekivane proizvodnje tijekom iduća tri mjeseca.
 
U ožujku je došlo do blagog rasta potrošačkih cijena, čemu je najviše pridonijelo sezonsko poskupljenje odjeće i obuće, dok je godišnja stopa inflacije iznosila –0,4%.
 
Također, zabilježen je i rast realnog prometa od trgovine na malo u razdoblju od siječnja do ožujka u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. S druge strane, došlo je do snažnog pada indeksa fizičkog obujma građevinskih radova tijekom siječnja i veljače (–5,1%) u odnosu na prosjek prethodnog tromjesečja.
 
Početak godine obilježilo je intenziviranje robne razmjene s inozemstvom, pri čemu je u prva tri mjeseca zabilježen rast uvoza za 5,8% i izvoza za 2,8% u odnosu na prethodno tromjesečje.
 
Na tržištu rada u prvom je tromjesečju 2014. zabilježeno usporavanje negativnih kretanja koja su bila prisutna tijekom većeg dijela prethodne godine. Naime, početkom tekuće godine broj zaposlenih blago se povećao na tromjesečnoj razini, dok se broj nezaposlenih neznatno smanjio, nakon iznimno snažnog pada broja zaposlenih i rasta broja nezaposlenih u posljednjem tromjesečju 2013.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara