Njemačka Kurdima šalje vojnu opremu: "Spremni smo poslati i oružje"

Foto: Hina

NJEMAČKA će iračkim Kurdima isporučiti oko 4000 neprobojnih prsluka i isto toliko kaciga te 200 radio aparata i 680 naočala za noćno osmatranje, piše na internetskoj stranici časopis Der Spiegel.

Prvi zrakoplovi s paketima poletjet će ovaj tjedan. Među ostalim u njima će se naći i 20 detektora metala te 30 protuminskih sonda sa skladišta njemačke vojske, ali i ministarstva vanjskih poslova.

Berlin na taj način odgovara na kurdske zahtjeve kada je o potrebnoj logistici riječ. Kurdi su zahtjev uputili prije dva tjedna preko agenta za vezu obavještajne službe BND, piše Der Spiegel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka je vlada u srijedu iračkim Kurdima odlučila isporučiti oružje. "Spremni smo u najskorije vrijeme Kurdima poslati vojnu pomoć koja će uključivati oružje", rekao je novinarima ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Na taj se način Berlin pridružio Parizu i Londonu koji su ranije objavili da će kurdskim borcima poslati oružje i odgovarajuću opremu. Njihovo stajalište odobrili su svi ministri vanjskih poslova EU-a.

Predsjednik Kurdistana: "Iran prva zemlja koja nam je dala oružje"

Iran je dao oružje i streljivo iračkim Kurdima, rekao je u utorak predsjednik Kurdistana Masud Barzani.

"Zatražili smo oružje i Iran je bio prva zemlja koja nam ga je dala", rekao je Barzani na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom u Erbilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara