Njemačka obilježila 70. godišnjicu neuspjela atentata na Hitlera

Njemačka obilježila 70. godišnjicu neuspjela atentata na Hitlera

Foto: FAH

NJEMAČKA je u nedjelju svečanostima obilježila 70. godišnjicu neuspjela atentata na Adolfa Hitlera, kojim su njemački časnici htjeli okončati Drugi svjetski rat.

Urotnike Njemačka danas slavi, a u govoru u Berlinu predsjednik države Joachim Gauck rekao je kako su događaji 20. srpnja 1944. Nijemce podsjetili na važnost "hrabre obrane naših vrijednosti", javio je Deutsche Welle.

Dodao je da su Claus Schenk Graf von Stauffenberg i drugi urotnici uzor, osobito kad je riječ o "borbi protiv nepravde i za ljudsko dostojanstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"S toga temelja legitimitet crpi i novoosnovana Savezna Republika, spoznavši važnost vojnog otpora pa makar i sa zakašnjenjem", rekao je Gauck.

Nakon govora Gauck je položio vijenac na mjesto na kojem su strijeljani Stauffenberg i ostala trojica urotnika.

Skupina časnika Wermachta pod Stauffenbergovim je vodstvom 20. srpnja 1944. podmetnula bombu u jedno od Hitlerovih sjedišta, poznato kao 'Vučji brlog'. Hitlera je zaštitio masivni hrastov stol pa je bio samo lakše ranjen, a četiri druge osobe poginule su.

Stauffenberg i ostala trojica sutradan su strijeljani, a još dvjestotinjak osoba za koje se sumnjalo da su sudionici te urote pogubljeno je ili ubijeno u koncentracijskim logorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara