Njemačka politika ima sve manje pristaša: I Monti se okreće protiv Berlina

Njemačka politika ima sve manje pristaša: I Monti se okreće protiv Berlina

Foto: AFP

DO PRIJE samo nekoliko mjeseci situacija je izgledala idilično; Merkel, Sarkozy i Monti bili su nerazdvojni te je izgledalo kao da je njihova veza i jednak pogled na situaciju, bio on ispravan ili ne, glavni temelj na kojem će se graditi rješavanje krize u eurozoni.

Dobro je poznato kako su se Merkel i Sarkozy u međuvremenu razišli, i prije negoli je Sarkozy izborima maknut sa scene, a sad i talijanski premijer Mario Monti odapinje sve više otrovnih strelica prema Berlinu. Prvo ih je prošlog tjedna kritizirao zbog nepravednog odnosa prema Grčkoj, kazavši da su Berlin i Bruxelles Grima nametnuli nerealne ciljeve i mjere štednje toliko stroge da su neizdržive i neizvedive.

Berlin mora preispitati paradigmu štednje

A jučer je po Nijemcima odapeo i tijekom Ekonomskog foruma u Bruxellesu, kojeg je organizirala Europska komisija. Monti je u svom obraćanju priznao kako je Italija akumulirala velike razine duga, označivši ih kao "grijehove prošlosti", ali je pritom inzistirao na činjenici da je njemačko oklijevanje da zaustavi širenje "zaraze" iz drugih problematičnih zemalja glavni razlog povećanja troškova zaduživanja, nazvavši to nepravednim činom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Znam da postoji argument kako vlada neće pokrenuti strukturalne reforme bez pritiska tržišta. Ali što više mjeseci prolazi, a društvo podvrgnuto tim teškim mjerama i reformama ne vidi učinke i objektivne indikacije da tržište priznaje njihov napor, jasno je da će doći do sukoba i pucanja prije ili kasnije", kazao je Monti. "Njemačka bi o tim aspektima morala duboko razmisliti, ali brzo", dodao je talijanski premijer.

Na kraju je i pitanje doveo čitavu paradigmu kojom Berlin želi riješiti probleme, kazavši kako "državna potrošnja nije uvijek nužno zlo pod svakim okolnostima" i da bi se apsolutnu politiku štednje trebalo odmah preispitati.

Mravi i skakavci


Monti nije dugo trebao čekati odgovor. Direktor njemačkog ministarstva financija Thomas Steffen hladno mu je kazao kako su Italija i druge zemlje juga Europe baš kao Istočna Njemačka  tijekom reunifikacije: "Mi smo tad potrošili mnogo novca, puno investirali i stvorili pravni okvir samo da bi naučili jednu jednostavnu stvar; ne postoji dugme koje možete pritisnuti kako bi stvorili rast".

"Više novca nije rješenje. Moramo popraviti manjak konkurentnosti u eurozoni, što je izvedivo samo kroz reforme, inovaciju i solidan pravni okvir", kazao je Steffen, povukavši potom analogiju s basnom Jeana de la Fontainea o mravu koji je tijekom ljeta skupljao hranu za zimu i skakavcu koji je ljeti plandovao. "Svi biste trebali postati mravi, a ne skakavci", odgovorio je Montiju Steffen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara