Njemačka razmatra isporuku oružja Iraku

Foto: Hina

DOK SU Washington, London i Pariz izvodili udare ili dostavljali humanitarnu pomoć, čak i oružje, na sjeveru Iraka, to je pitanje u Berlinu oživjelo raspravu o međunarodnoj ulozi Njemačke.

Politički dužnosnici daju sve više kontradiktornih izjava o isporuci oružja kojoj se protivi gotovo tri četvrtine Nijemaca, a naoružavanje snaga u Iraku koje se bore protiv radikalnih islamista iz Islamske države središnja je tema sastanka EU-a u petak u Bruxellesu.

Kancelarka Angela Merkel i sama je od "ne" prešla na "postoji uvijek prostor za politički i zakonski manevar i mi ćemo ga, u slučaju potrebe, iskoristiti", u intervjuu u petak.

"Njemačka se svađa, Francuska djeluje", piše u četvrtak konzervativni dnevnik Die Welt, obično puno stroži spram francuske socijalističke vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prepuštamo drugima prljave poslove u Iraku", piše u četvrtak u Bildu nekadašnji ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg. Poruka Njemačke je po njemu: "Pustite da pucaju na vas, imate naše kacige, naše pancirke a ako vas rane - naš medicinski materijal".

U petak ujutro četiri prva njemačka transportna aviona uzletjela su u pravcu Erbila s medicinskom opremom, pokrivačima i hranom.

Ministrica obrane Ursula von der Leyen, bliska Merkel, dodirnula se tabua objasnivši da "ako se radi o sprečavanju genocida", treba ponovno otvoriti raspravu o isporuci oružja.

Već 14 godina njemačka vlada drži se odluka koalicije socijaldemokrata i zelenih iz tog doba, zabranjujući isporuku ili prodaju oružja u zonama sukoba posebno zbog prošlosti. Berlin nije sudjelovao u međunarodnoj koaliciji u ratu u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara