Njemačka zatvara granice, je li ovo početak kraja Schengena?

Njemačka zatvara granice, je li ovo početak kraja Schengena?

Foto: FAH

NAKON što je jučer Njemačka donijela iznenađujuću odluku o privremenom izlasku iz Schengenskog sustava zbog izbjegličke krize u Europi, opasnost urušavanja sustava otvorenih granica Europe postala je ozbiljnija nego ikad.

Njemačko uvođenje granične kontrole na granici s Austrijom tako je uznemirilo europsko čelništvo koje u službenim izjava ističe kako je Schengen jedno od najvećih postignuća postratne Europe.

Jučer je zaustavljen i sav željeznički promet između Austrije i Bavarske, žila kucavica migracije, putem koje je u Njemačku ove godine ušlo preko 450.000 izbjeglica.

> Njemačka izlazi iz Schengena, uvodi kontrole na granicama, vlakovi zaustavljeni

Stotine tisuća izbjeglica koje pristižu u Europu dovele su schengenski ideal pod znak upitnika - zidovi se podižu diljem Europe, a čak je Njemačka Angele Merkel popustila pod migracijskim pritiskom.

Europska komisija, na čelu s Jean-Claudeom Junckerom, reagirala je na njemački potez ističući kako se ne radi o kršenju schengenskih pravila, s obzirom na činjenicu da države članice imaju pravo ponovno uvesti kontrolu na granicama ukoliko procijene kako je došlo do ozbiljne prijetnje po unutarnju sigurnost zemlje.

Kontrole će trajati "najmanje nekoliko tjedana"

Bavarski ministar unutarnjih poslova rekao je u ponedjeljak da bi privremene granične kontrole mogle ostati na snazi "najmanje nekoliko tjedana" jer je zemlja suočena s nezapamćenim valom izbjeglica.

"Općenito nam je potrebna stroža kontrola, jer smo zadnjih dana utvrdili da mnogi koji su krenuli ovamo zapravo nisu izbjeglice", rekao je ministar Joachim Herrmann za radio Bayern 2.

"Zadnjih dana se pokazalo da možete uspjeti ako tvrdite da ste iz Sirije", dodao je.

Glasnogovornik njemačke policije na granici s Austrijom rekao je da su od uvođenja graničnih kontrola uhitili oko 30 krijumčara i oko 90 migranata.

U međuvremenu, željezničke linije između Austrije i Njemačke ponovno su u ponedjeljak ujutro puštene u promet osim jedne za Muenchen, koja je zatvorena jer se na pruzi nalaze ljudi, rekla je glasnogovornica austrijske željezničke tvrtke OeBB.

Sigurnosne snage štite granice

Njemačka je na veliki migracijski pritisak odlučila odgovoriti mobilizacijom policijskih snaga. Nekoliko stotina policajaca tako je angažirano za poslove granične kontrole nakon odluke o privremenom ukidanju slobodnog kretanja, predviđenog europskim sporazumom iz Schengena.

Mađarska od sutra uvodi vojni nadzor granice sa Srbijom, diljem čitave 175 kilometara dugačke granične linije, na kojoj je postavljena bodljikava žica.

U međuvremenu, migracijski pritisak na Mađarsku ne opada. Samo jučer u zemlju je ušlo preko 5800 izbjeglica, navode službeni mađarski izvori.

Proteklog vikenda u Mađarsku je ušlo preko 10.000 ljudi, a od sutra će se prelazak postavljenih barikada i ulazak u zemlju tretirati kao kazneno djelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara