Njemački ministar financija: Gospodarstvo nam sada nije prioritet, Rusija mora biti strogo kažnjena!

Screenshot: YouTube

NIJEMCI bi morali mir staviti ispred gospodarskih pitanja i kad je riječ o sankcijama Rusiji i prihvatiti strože mjere, rekao je njemački ministar financija Wolfganga Schaeuble u intervjuu što ga u nedjelju donosi Bild am Sonntag. Europska unija u petak je postigla dogovor o uvođenju prvih gospodarskih sankcija Moskvi pošto je s istoka Ukrajine, s područja koja drže proruski separatisti, srušen malezijski zrakoplov u kojem je poginulo 298 ljudi.

Gospodarstvo nije prioritet!

Njemačka je najjače gospodarstvo Europe i lani je Rusiji prodala robe u vrijednosti od 36 milijarda eura, što je oko trećine ukupnog europskog izvoza u Rusiju.

Njemački izvoz u Rusiju pao je u prva četiri mjeseca 2014. za 14 posto, a neke poslovne grupacije upozoravaju da taj trgovinski pad ugrožava 25 tisuća radnih mjesta u Njemačkoj.

"Gospodarski interesi nisu glavni prioritet. Glavni je prioritet osiguranje stabilnosti i mira", prenosi list riječi ministra Wolfganga Schaeublea. "Da njemački ministri počnu govoriti protiv sankcija zbog potencijalne štete za njemačko gospodarstvo, to bi značilo da kancelarka Angela Merkel ima pogrešne ministre", dodao je i ocijenio "Osim toga, erozija mira i stabilnosti bila bi najveća opasnost po gospodarski razvoj".

Više od polovice Nijemaca za stroge sankcije

Ruski predsjednik Vladimir Putin vidi da rublja gubi na vrijednosti i da ruski proračunski deficit raste što je rezultat prethodnih EU-ovih zamrzavanja sredstava i zabrana putovanja za nekoliko desetaka visokih ruskih dužnosnika, drži Schaeuble.

Istraživanje časopisa Der Spiegel pokazalo je da 52 posto Nijemaca podupire strože sankcije čak i ako to znači ugrožavanje njemačkih radnih mjesta. Takvoj se odluci protiv 39 posto ispitanika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara