Njemački ministar upozorava Grčku: "Ako želite odstupiti od nekih mjera morate sami snositi troškove"

Njemački ministar upozorava Grčku: "Ako želite odstupiti od nekih mjera morate sami snositi troškove"

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar gospodarstva Sigmar Gabriel poručio je u srijedu Grčkoj da se treba držati dogovora s međunarodnim vjerovnicima, a izjavio je i da će eurozona izići na kraj ukoliko je Atena odluči napustiti.

Cilj je zadržati Grčku u eurozoni zbog političkih, gospodarskih i kulturnih razloga, rekao je Gabriel u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, dodajući da će za to nova grčka vlada morati provesti mjere koje su dogovorene s inozemnim vjerovnicima. Upozorio je Grčku da će morati platiti ukoliko ne želi poštovati pravila igre.

"Ukoliko Grčka želi odstupiti od neke od tih mjera, mora sama snositi troškove, a ne izvoziti to u europske zemlje u vidu rezanja dugova i sličnih ideja", rekao je Gabriel, vicekancelar i predsjednik Socijaldemokratske stranke (SPD).

Izlazak iz eurzozne "pogrešno rješenje"

Upitan o mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone, Gabriel je rekao da bi to bilo "pogrešno rješenje", ali da to u konačnici ovisi o Ateni.

Za razliku od situacije prije dvije godine, nema više rizika širenja opasnosti eurozonom zbog nove grčke vlade, smatra njemački ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sve odluke posljednjih godina o bankovnoj uniji i strukturnim reformama u zemljama poput Španjolske, Portugala i Irske, pokazuju da se više ne trebamo brinuti kao što smo se ranije brinuli", pojasnio je.

Gabriel ne može zamisliti rezanje grčkih dugova, a po njegovu mišljenju građani drugih članica eurozone imaju pravo na to da se poštuju dogovori vezani za pomoć Grčkoj.

"Stvari koje Grčka sama ne želi učiniti ne mogu se svaliti na porezne obveznike i zaposlenike u susjednim državama"

"Jasno je da moramo nastojati zadržati Grčku u eurozoni. Ali isto je tako jasno da trebamo biti pošteni prema našem stanovništvu i drugim državama u eurozoni", poručio je Gabriel.

Pozvao je novu grčku vladu da razgovara sa svojim partnerima prije nego što donese odluke vezane za program pomoći, poput odustajanja od privatizacije luke Pirej.

Grčka ima vrlo malo manevarskog prostora, smatra Gabriel.

"Stvari koje Grčka sama ne želi učiniti ne mogu se svaliti na porezne obveznike i zaposlenike u susjednim državama", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara