Njemački radnici štrajkali zbog plaća: Žele povećanje od 5,5 posto

Njemački radnici štrajkali zbog plaća: Žele povećanje od 5,5 posto

Ilustracija: Shutterstock

TISUĆE radnika u noćnim smjenama u njemačkim tvornicama obustavile su rad u noći na četvrtak, prosvjedujući zbog nespremnosti poslodavaca na povišice plaća, objavio je IG Metall, najveći njemački sindikat.

IG Metall, koji okuplja 3,7 milijuna radnika, odbio je prijedlog poslodavaca koji nude povećanje plaća za 2,2 posto od 1. ožujka. Sindikat želi povećanje od 5,5 posto od početka godine, poručujući kako solidan rast u najvećem svjetskom gospodarstvu opravdava taj zahtjev.

Samo u Sjevernoj Rajni Westfaliji više od 3.000 radnika u 15 tvrtki prekinulo je rad na najmanje sat vremena nakon ponoći i prosvjedovalo pred ulazima u svojih tvrtka, objavila je podružnica IG Metalla.

Štrajkom su bile pogođene tvrtke u cijeloj Njemačkoj, uključujući i proizvođače automobila BMW i Daimler, kao i proizvođača opreme za automobile Schaefflera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dana i idućih tjedana očekuju se dodatne obustave rada.

Tarifni pregovori između poslodavaca i sindikata trebali bi se nastaviti 6. veljače u Sjevernoj Rajni Westfaliji, a 11. veljače u Baden-Wuerttembergu.

Istodobno sa štrajkom u tvornicama, štrajkalo je i sigurnosno osoblje u dvjema manjim njemačkim zračnim lukama, Duesseldorf i Koeln/Bonn, zbog čega su kasnile stotine letova, nakon što je sindikat Verdi pozvao na štrajk zbog neuspješna tri kruga tarifnih pregovora.

Od ukupno 530 planiranih slijetanja i uzlijetanja u Duesseldorfu, otkazano ih je 205, a u zračnoj luci Koeln/Bonn od 190 otkazano je 40.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara