Njemački šef diplomacije prvi put u Ljubljani: Naše gospodarstvo vjeruje u Sloveniju

Njemački šef diplomacije prvi put u Ljubljani: Naše gospodarstvo vjeruje u Sloveniju

Foto: FAH

ODNOSI Slovenije i Njemačke izvrsni su i te dvije zemlje dijele iste ili slične poglede na mnoga europska i međunarodna pitanja, ocijenili su u petak u Ljubljani šefovi diplomacija dviju država Karl Erjavec i Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier je u svoj prvi službeni posjet Ljubljani na poziv Erjavca došao na kraju svoje turneje jugoistočnom Europom tijekom koje je prethodnih dana posjetio Prištinu, Beograd i Zagreb, a u Ljubljani ga je primio i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Steinmeier i Erjavec su na konferenciji za novinare nakon razgovora rekli da su odnosi dviju država odlični, kao i gospodarske veze, pri čemu je Erjavec istaknuo da međusobna robna i uslužna razmjena doseže 10 milijardi eura, a značajne su i njemačke investicije u Sloveniji.

Steinmeir nije želio komentirati odluku njemačkog Deutsche Telekoma, koji unatoč očekivanjima nije dao obvezujuću ponudu za kupnju Telekoma Slovenije, rekavši da je to samostalna poslovna odluka njemačkog poduzeća. Izrazio je uvjerenost da će se proces privatizacije i smanjenja državnog portfelja u gospodarstvu u Sloveniji nastaviti. Njemački je ministar kao dokaz da njemačko gospodarstvo vjeruje u Sloveniju naveo i to da u Sloveniji djeluje oko 560 njemačkih tvrtki.

Poštivanje dogovora iz Minska ključno za rasplet situacije u Ukrajini

Što se tiče ukrajinske krize i odnosa EU-a s Rusijom, dvojica ministara složila su se da je glavni cilj koji slijedi i Europska unija poštovanje ukrajinske cjelovitosti i teritorijalnog integriteta te provedba dogovora iz Minska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na svečanosti u Moskvi 9. svibnja gdje će vojnom paradom biti obilježen Dan pobjede i 70. obljetnica II. svjetskog rata umjesto pozvanog slovenskog predsjednika Boruta Pahora sudjelovat će Erjavec, ali neće biti prisutan na vojnoj paradi.

Erjavec je nakon susreta sa Steinmeierom kazao da to što se Slovenija odlučila sudjelovati na razini ministra vanjskih poslova smatra dokazom samostalnosti slovenske vanjske politike i inače dobrih odnosa s Rusijom.

Steinmeier za 6 dana u Moskvi

Podsjetivši na povijesno opterećenje Njemačke u odnosu na prostor bivšeg SSSR-a, Steinmeier je istaknuo zasluge Rusije i SSSR-a za završetak II. svjetskog rata i pobjedu nad nacizmom, te rekao da će u Moskvi biti 7. svibnja, gdje će položiti vijence na rusko i njemačko vojno groblje, a dva dana kasnije Moskvu će posjetiti i kancelarka Angela Merkel.

Oba su se sugovornika složila i o potrebi većeg angažmana na rješavanju izbjegličke krize u Sjevernoj Africi, pri čemu je problem potrebno rješavati na njegovu izvorištu i pripomoći stabilizaciji stanja u zemljama tranzita, poput Libije.

Bilo je riječi i o stanju na jugoistoku Europe, pri čemu i Slovenija i Njemačka podupiru put zemalja s tog područja prema punopravnom članstvu Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara