Njemački zastupnik se susreo sa Snowdenom, pomoći će im u istrazi američkog prisluškivanja kancelarke Merkel

Njemački zastupnik se susreo sa Snowdenom, pomoći će im u istrazi američkog prisluškivanja kancelarke Merkel

Foto: Twitter

JEDAN njemački zastupnik rekao je kako se susreo s Edwardom Snowdenom u četvrtak u Moskvi te kako je odbjegli bivši kontraktor američke obavještajne agencije spreman pomoći njemačkim istražiteljima oko izvješća da su Sjedinjene Države prisluškivale mobitel kancelarke Angele Merkel.

Hans-Christian Stroebele, zastupnik iz oporbene stranke Zelenih, rekao je njemačkoj javnoj televiziji ARD kako je jasno da Snowden "zna mnogo" te da će u petak podijeliti pojedinosti svojega iznenadnog susreta uključujući i Snowdenovo pismo njemačkoj vladi.

Stroebele je na Twitteru objavio fotografiju sebe i Snowdena, koji je javnosti otkrio tajne američke programe nadzora telefona i interneta, a ARD je pokazao slike njih dvojice kako se rukuju u jednoj prostoriji.

"Jasno je dao do znanja da mnogo zna te da je sve dok Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) blokira istragu...spreman doći u Njemačku i svjedočiti, ali da se mora razgovarati o uvjetima", rekao je Stroebele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegovo putovanje dolazi dan nakon što su se najviši američki i njemački sigurnosni dužnosnici sastali u Washingtonu kako bi pokušali smanjiti napetosti nakon izvješća da je NSA, za koju je Snowden radio, nadzirala Merkeličin mobitel. Njemačka je blizak saveznik Sjedinjenih Država.

Stroebele (74) je član odbora njemačkog parlamenta koji nadzire rad obavještajnih agencija.

Njemački će Bundestag održati specijalnu sjednicu 18. studenoga kako bi razgovarao o ovom prisluškivanju, a Zeleni i krajnje ljevičarska stranka Ljevica su zatražile javnu istragu za koju su pozvali svjedoke među kojima i Snowdena. Stroebele mu je rekao kako može svjedočiti i iz Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je američki zahtjev da izruči Snowdena kako bi mu se sudilo među ostalim i za špijunažu nego mu je početkom kolovoza odobrio privremeni azil koji se može godišnje produžavati. Ipak, Putin, bivši špijun KGB-a, opetovano ponavlja da će Rusija pružiti zaštitu Snowdenu samo ako prestane štetiti Sjedinjenim Državama. To može otežati Snowdenu davanje odgovora njemačkoj parlamentarnoj istrazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara