Normalno da se Nijemci pretjerano ne žale na Amerikance kad i oni uvelike prisluškuju!

Normalno da se Nijemci pretjerano ne žale na Amerikance kad i oni uvelike prisluškuju!

Foto:  Arhiva

"NEGODOVANJE javnosti u Njemačkoj je ogromno. 'Britanci i Amerikanci prisluškuju naše komunikacije!' No njemačka je vlada u kritikama suzdržana. Jer Njemačka isto tako profitira od špijunaže", piše Deutsche Welle koji naglašava da tijekom nedavnog posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Berlinu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, usprkos nizu komentara koje je izazvao američki špijunski projekt "PRISM", tema prisluškivanje u razgovoru s američkim predsjednikom nijednom nije bila spomenuta.
 
Njemačka prisluškuje 20 posto međunarodne komunikacije
 
Tvrdi se da je njemačka kancelarka Angela Merkel za svoju suzdržanost imala dobre razloge, a kancelarku ne bi sad smjelo iznenaditi to što se dobar dio javne internetske komunikacije prisluškuje. Jer, i njemački špijuni njuškaju po internetskoj mreži, i to ne samo u konkretnim sumnjivim slučajevima, već to rade na veliko. 
 
"Njemačka obavještajna služba BND smije prisluškivati 20 posto međunarodne komunikacije a pretražuje ih na temelju unaprijed određenih kriterija. To je tako regulirano zakonom", podsjeća DW. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Prema najnovijim saznanjima tjednika Spiegel, američka NSA u Njemačkoj mjesečno prati ukupno oko pola milijarde što telefonskih razgovora, e-mailova, sms poruka ili razgovora na chat-stranicama. To zapravo znači da NSA dnevno prisluškuje oko 20 milijuna telefonskih razgovora u Njemačkoj, piše Spiegel pozivajući se na interne podatke iz američke tajne službe. A što sve špijuni skupljaju kao podatke, javnost to nikada neće saznati. Jer, tajne službe naravno i rade u tajnosti. 
 
Profitiraju od razmjene
 
"Njemačka tajna služba svakako profitira od razmjene dijela podataka koje prikupljaju dvije prijateljske zemlje, posebno u svezi s terorizmom ili kada se radi o njemačkim državljanima. Jer BND-u su tu vezane ruke. Naime, ova služba nema ovlasti prikupljati podatke o svojim državljanima u samoj zemlji. To je zadatak Službe za zaštitu ustavnog poretka, a za nju vrijede strožija pravila", naglašava se na kraju članka u DW-u. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara