Nova era Crkve: Točno godinu dana pontifikata revolucionarnog pape koji je osvojio srca vjernika

Foto: Guliver Image/Getty Images

PROŠLO je točno godinu dana od izbora pape Franje. Kad se te ugodne rimske večeri prije 12 mjeseci pojavio na balkonu Petrove bazilike i okupljeno mnoštvo ispred sebe očaravajuće neceremonijalno pozdravio s "dobra večer", novi je Papa dao naslutiti da će njegov pontifikat u mnogome biti drugačiji od prijašnjih.

On je prvi papa iz Latinske Amerike, prvi jezuit na čelu Katoličke crkve i prvi koji nosi ime Franjo, a mnogi njegovo imenovanje smatraju novom erom za Crkvu.

Franjo je u prvoj godini zasigurno promijenio javnu sliku papinstva. Njegov je prethodnik u mirovinu otišao mercedesom, on je došao renaultom iz '84. Zbog svoje skromnosti osvojio je srca brojnih vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjesto da uđe u raskošnu Apostolsku palaču, ostao je u mnogo skromnijem Domu sv. Marte, vatikanskom hotelu u koji je uselio sa svim kardinalima prije konklava. Na grudima mu je ostao obični željezni umjesto zlatnog pektoralnog križa.

Časopis Time ga je proglasio osobom godine, kultni glazbeni Rolling Stone stavio ga je na naslovnicu, a čak ga je i modni Esquire proglasio najbolje odjevenim muškarcem godine, iako je uvijek isto odjeven.

Papa je po mnogim stvarima revolucionaran. Tako je na primjer izjavio da bi Crkva mogla podržati neke vrste istospolnih civilnih zajednica što je prvi put da je papa bar uvjetno prihvatio sklapanje istospolnih civilnih zajednica.

Papa Franjo naslijedio je Crkvu koja je u to vrijeme bila pogošena brojnim krizama i skandalima, posebice pedofilskim slučajevima unutar crkve. Istovremeno, vatikanska birokracija Kurija optužena je za korupciju, pranje novca i povezanost s mafijom.

Osmogodišnji pontifikat njegova prethodnika, pape Benedikta obilježili su skandali i krivi potezi koji su se često pripisivali disfunkcionalnoj vatikanskoj birokraciji i intrigama kakve su se događale na renesansnim dvorovima s čime se papa Franjo počeo obračunavati. Kardinale, koji čine prvi ešalon Rimokatoličke crkve, upozorio je da se ne bave intrigama, ogovaranjima i klikama tipičnima za kraljevske dvore. Smijenio je i kardinale nadzornog tijela Vatikanske banke zbog korupcije.

Također, Papa Franjo zaključio je i da je za kredibilitet Crkve od iznimne važnosti suočavanje s pedofilskim. Zbog toga je najavio kako će ponuditi pomoć žrtvama te je već promijenio Zakon u kojem je proširio definiciju zlostavljanja djece. Vatikan je prvi put na UN-ovom panelu u Ženevi svjedočio o seksualnom zlostavljanju tisuće djece koje se događalo u Katoličkoj crkvi.

Sudeći prema prvoj godini pontifikata, papa Franjo doista će biti zapamćen kao revolucionarni papa i reformator Katoličke crkve.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara