Nova istraga protiv Janše: Policija provjerava imovinu bivšeg slovenskog premijera i njegove obitelji

Nova istraga protiv Janše: Policija provjerava imovinu bivšeg slovenskog premijera i njegove obitelji

Foto: Guliver image/Getty images

PROTIV bivšeg slovenskog premijera, sada oporbenog čelnika Janeza Janše pokrenuta je financijska istraga temeljem zakona o oduzimanju imovine nezakonita izvora, objavili su u utorak slovenski mediji.

Kako piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik", istraga koju je pokrenulo specijalizirano tužiteljstvo i u koju su uključeni policija, porezna uprava, ured za pranje novca i protukorupcijska komisija obuhvaća razdoblje od 2000. do listopada ove godine i Janšinu 640.000 eura vrijednu imovinu u nekretninama i automobilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražuje se i imovina Janšinog brata Rajka, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala Janšinim računima.

U istu financijsku istragu uključena je i imovina Jože Zagožena, nekada istaknutog člana Janšine stranke, koji je zajedno s njim na prvostupanjskom sudu u Ljubljani bio osuđen na prvostupanjsku kaznu zatvora i novčanu kaznu u korupcijskoj aferi Patria, ali je u međuvremenu umro, a na čije je ime u austrijskim bankama otkriveno 271.000 eura, navodi list.

Faksimil odredbe specijaliziranog tužiteljstva o financijskoj istrazi protiv Janše i njegova kruga te članova njegove obitelji prvi je u ponedjeljak objavio Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) blizak tjednik "Demokracija", tvrdeći da se radi o obliku političke kontrole i pritiska koji vlastima omogućava prisluškivanje oporbenog prvaka, koji negira da je njegova imovina nezakonita izvora i na višem sudu želi dokazati da nije od Patrije primio mito za nabavu oklopnih vozila od finske tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara