Nova noć nemira u Fergusonu: Policija napala prosvjednike suzavcem i omamljujućim granatama

Foto: Guliver image/Getty images

AGENCIJA Getty Images potvrdila je u ponedjeljak navečer da je jedan njezin fotograf uhićen u Fergusonu, predgrađu St. Louisa u SAD-u, u kojemu traju neredi nakon policijskog ubojstva crnog tinejdžera Michaela Browna.

U tekstu uz fotografiju koja prikazuje uhićenje fotografa Scotta Olsona, agencija navodi kako se fotograf "nakon uhićenja nalazi u policijskom kombiju". Agencija nije navela razlog uhićenja.

Getty Images je partnerska agencija francuske agencije AFP.

Prošlog su tjedna dva novinara bila na kratko uhićena u Fergusonu dok su izvješćivali o neredima.

U ponedjeljak je stanje u Fergusonu bilo i dalje napeto, nakon što je policijski sat ukinut a pripadnici Nacionalne garde raspoređeni po gradu.

Suzavcem i omamljujućim granatama na prosvjednike

Policija je bacala suzavac i granate za omamljivanje u ponedjeljak navečer kako bi rastjerala prosvjednike u Fergusonu, gradu u Missouriju koji potresaju nemiri otkad je bijeli policajac ubio mladog crnca prije devet dana.

Interventne snage policije, uz pomoć oklopnog vozila SWAT i helikoptera, naredile su u nekoliko navrata okupljenima blizu mjesta gdje je došlo do incidenta 9. kolovoza da se raziđu, no prosvjednici su na njih bacali razne sitne predmete, od kojih su se neki zapalili, i kamenje.

Policajci su potom bacili suzavac i omamljujuće granate izazvavši razilaženje gomile, ne tako brojne kao što je bila ona koja se sukobila s policijom u nedjelju.

Prema policijskim izvorima uhićene su četiri osobe, a nepotvrđene su vijesti da je jedna osoba zadobila ustrijelne rane.

Do konfrontacije je došlo blizu stambene ulice u kojoj je 9. kolovoza policajac usmrtio mladog Michaela Browna.

Nacionalna garda u Fergusonu

Pripadnici američke Nacionalne garde stigli su u ponedjeljak sredinom dana u Ferguson kako bi uspostavili mir u tom predgrađu St. Louisa nakon višednevnih nereda potaknutih policijskim ubojstvom crnog tinejdžera u nejasnim okolnostima.

Uz raspoređivanje vojnika koji su došli pomoći policijskim snagama, guverner savezne države Missouri Jay Nixon je u priopćenju objavio da se u ponedjeljak ukida policijski sat, nakon što je bio uveden dvije prethodne noći.

U noći između nedjelje i ponedjeljka u Fergusonu su se unatoč policijskom satu, prosvjednici ponovno sukobili sa snagama reda, što je potaknulo guvernera Nixona da naredi raspoređivanje vojnika Nacionalne garde.

"Zadatak Nacionalne garde bit će ograničen ... policija će se koncentrirati na zaštitu osoba koje mirno prosvjeduju, stanovnika i imovine", objasnio je guverner.

Mladi crnac Michael Brown ubijen je 9. kolovoza, nenaoružan, u vrlo nejasnim okolnostima. Ubio je ga je bijeli policajac što je dovelo do višednevnih rasno motiviranih nemira.

Nixon je rekao da se "sve veći i organizirani broj pojedinaca, među kojima mnogi dolaze izvan grada i države, uključuje i nasilje i kriminal koji ugrožava stanovnike i poslove".

"Pozivam sve stanovnike Fergusona i Missourija da snažno osude te protuzakonite aktivnosti, koji uključuju pucanje na policiju i civile, bacanje Molotovljevih koktela i pljačku", kazao je i objasnio da je pozvao državnu vojsku kako bi se obnovio mir i poredak u zajednici.

U međuvremenu New York Times je objavio kako su rezultati privatne obdukcije pokazali da je ubijeni Michael Brown upucan najmanje šest puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navodeći liječnika Michaela M. Badena, kojeg je Brownova obitelj zadužila za obdukciju, list piše da je Brown (18) od tih pet hitaca dva zadobio u glavu te da meci koji su ga pogodili nisu ispucani iz blizine.

Glasnogovornik policije u Fergusonu kazao je da njegov odjel nije vidio izvješće i da nema komentara.

Browna je ubio bijeli policajac Darren Wilson. Baden je kazao da cilj njegove obdukcije nije bio utvrditi je li pucnjava bila opravdana, ali je rekao da policajac "nije trebao pucati toliko puta". "Zasad postoji premalo informacija kako bi se forenzički mogla rekonstruirati pucnjava".

Policija tvrdi da je Wilson ubio Browna u policijskom vozilu dok su se navodno natezali oko pištolja, ali svjedoci kažu suprotno, da je mladić ubijen izvan vozila, držeći ruke u zraku.

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da je dvostruko veća vjerojatnost da američki crnci gledaju na taj slučaj kao rasno motiviran nego bijelci.

Dok je 80 posto crnih Amerikanaca smatralo da zločin pokazuje problematične rasne odnose u SAD-u to misli manje od 40 posto bijelih Amerikanaca, pokazalo je istraživanje Pew Research Center.

Povjerenja da će policija riješiti slučaj nema čak 76 posto crnih ispitanika.

U Fergusonu dvoje ranjenih i 31 uhićena osoba

Usprkos pozivu na smirivanje američkog predsjednika Baracka Obame, grad Ferguson (Missouri) proživio je novu noć nemira rasnog karaktera koja je završena s dvoje ranjenih i 31 uhićenom osobom, objavila je u utorak policija.

"Policija nije ispalila niti jedan jedini metak iako je bila pod snažnim napadom", kazao je policijskih zapovjednik kapetan Ron Johnson, dodajući da su prosvjednicima oduzeta dva pištolja.

Žrtve su ranjene pucnjima prosvjednika, istaknuo je Johnson.

Ustvrdio je da policija, koju je Obama pozvao na "suzdržanost", nije otvorila vatru a suzavac i granate za omamljivanje upotrijebila je tek kao krajnju nuždu.

Četiri policajca su ozlijeđena bačenim projektilima a neki od oko 200 prosvjednika koji su bacali kamenje i molotovljeve koktele na snage reda došli su iz New Yorka i Kalifornije, dodao je zapovjednik Johnson.

Ferguson su zahvatili nemiri otkad je policajac bijelac ubio mladog crnca 9. kolovoza u iznimno kontroverznim okolnostima.

Egipat od SAD-a traži "suzdržanost" glede prosvjeda u Fergusonu

Egipat je u utorak zatražio od američkih vlasti da pokažu suzdržanost u rješavanju rasno motiviranih nemira u Fergusonu, upotrebljavajući slične riječi onima koje je Washington uputio Kairu kada se prošle godine sukobio s islamističkim prosvjednicima.

Neuobičajeno je, ocjenjuje agencija Reuters, da Egipat kritizira svog velikog donatora, i nije zasad jasno zbog čega je egipatska vlada uputila takve zahtjeve.

Veze između Washingtona i Kaira zategnute su otkad su egipatske snage sigurnosti ubile stotinu pristaša Muslimanskog bratstva, nakon što je vojska u srpnju 2013. svrgnula predsjednika Mohameda Mursija.

Zapadni saveznici izrazili su zabrinutost oko demokratskih vrijednosti koje slijedi predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, vojni čelnik koji je svrgnuo Mursija i dobio izbore. Sjedinjene Države ipak nastavljaju davati vojnu i drugu pomoć Kairu.

Priopćenje egipatskog ministarstva vanjskih poslova, vezano uz nemire u Fergusonu, slično je onom koje je objavila administracija američkog predsjednika Baracka Obame u srpnju 2013. kada je Bijela kuća zatražila od sigurnosnih snaga "da pokažu maksimalnu suzdržanost i oprez u rješavanju prosvjeda Mursijevih pristaša".

Ministarstvo kaže da pomno prati eskalaciju prosvjeda u Fergusonu gdje je 9. kolovoza ubijen nenaoruažni crni tinejdžer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara