Nova recesija i konstantna nesigurnost: Europska središnja banka snizila prognozu rasta eurozoni

Nova recesija i konstantna nesigurnost: Europska središnja banka snizila prognozu rasta eurozoni

Ilustracija: Shutterstock

EUROPSKA središnja banka (ECB) snizila je prognozu rasta eurozoni za tekuću, ali i sljedeću godinu jer će se "ekonomsko slabljenje nastaviti i u 2013."

Predsjednik banke Mario Draghi rekao je da očekuje kako će ekonomski pad eurozone u 2012. iznositi oko 0,5 posto, prije oporavka u drugom dijelu 2013. Promjeni prognoze doprinijeli su slaba potrošnja i loše raspoloženje investitora.

Referentna kamatna stopa je ostala na istoj razini na kojoj se nalazi već pet mjeseci, na rekordno niskih 0,75 posto, i to zbog rastućih cijena energenata, većih poreza i činjenice da je inflacija prošloga mjeseca pala s 2,5 na 2,2 posto. Draghi je također rekao kako u sljedećoj godini očekuje pad inflacije manji od dva posto. Regulacija kamatnih stopa je ključno sredstvo ECB-a za utjecanje na potražnju i cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konstantna nesigurnost otežava gospodarske aktivnosti"

ECB predviđa da će ekonomski rast u 2013. iznositi između -0,9 i 0,4 posto. Za 2014. predviđa rast između 0,2 i 2,2 posto u eurozoni. Draghi je rekao da "konstantna nesigurnost" otežava gospodarske aktivnosti.

Podsjećamo, eurozona se vraća u recesiju prije svega zbog toga što su oštri rezovi i štednja koji su trebali smanjiti dug doveli do smanjenja potrošnje, ali i povjerenja u sustav. U trećem tromjesečju 2012. gospodarstvo 17-članog monetarnog bloka je zabilježilo pad od 0,2 posto, a u tromjesečju prije od 0,2. Razina nezaposlenosti dosegla je novi rekord od 11,7 posto. Eurozona je posljednji put bila u recesiji 2009. kada je gospodarstvo bilježilo pad pet uzastopnih kvartala, javlja BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara