Nova šefica HUP-a odmah udarila po Vladi: "Nudimo im naše znanje, ali dosta tog do njih ne dopire"

Foto: FAH
 
NA ČELO krovne udruge poslodavaca u Hrvatskoj izabrana je Gordana Deranja, žena koja je dva puta proglašena menadžericom godine. Koji su joj ciljevi, što očekuje od Vlade u idućem razdoblju te kako će izgledati socijalni dijalog s njom na čelu HUP-a, otkrila je u razgovoru za Media servis.
 
Dosadašnjeg predsjednika Ivicu Mudrinića zamijenila je Gordana Deranja, predsjednica uprave Tehnomonta i dosadašnja članica Izvršnog odbora HUP-a. Dva puta je proglašena menadžericom godine, 2008. i 2013. godine od Hrvatske udruge poslovnih žena čija je aktivna članica, a 2011. dobila je i nagradu CROME za menadžericu godine za velika poduzeća. Dugogodišnja je članica HUP-a, a na čelu te organizacije će nastaviti, kaže, ranije zacrtani smjer i pokušati Vladi biti partner u kreiranju gospodarske politike.
 
"Naš zadatak je da naše znanje kroz naše članice ponudimo Vladi u domeni odluka i zakona koji se donose, a vezano za gospodarstvo. Mi to činimo, nešto uspijemo, ali nažalost dosta toga ne dopire do Vlade", ocijenila je Deranja.
 
"Investitori dolaze na sigurno tržište"
 
Od ključnih reformi koje su najavljivane, kaže, još nema ništa i poziva na ubacivanje u višu brzinu. Kada se govori o reformama, prva tema je državna uprava.
 
"Normalno da je nužna reforma države uprave, o tome možemo puno pričati, ne misli se samo na otpuštanje, reforma mirovinskog, zdravstva, porezna reforma, javne nabave, sudstva, obrazovanja, treba nam jedan veliki i ozbiljan zaokret i drugačije promišljanje poslovanja u Hrvatskoj".
 
A kritike poslovnog okruženja koje stižu iz Europske komisije nam ne trebaju, i sami smo svjesni u kakvim se okolnostima nalazimo, rekla je Deranja i ocijenila da nedostaje politička volja da se krene u ozbiljne reforme. Hrvatska ne može očekivati puno od stranih investitora.
 
"Strani investitori dolaze na sigurno tržište, gdje nema čestih promjena u sustavu, sad jedni doprinosi pa drugi, znači u jednu uređenu državu s jasnim poslovnim okruženjem i pozitivnom poslovnom klimom za investiranje. U Hrvatskoj postoje poslodavci koji su potencijalni investitori, a sve nekako sa zadrškom čekamo da se nešto pomakne pa da se može i unaprijed planirati, a ne samo kratkoročno".
 
"Ako svatko vuče na svoju stranu, onda ćemo i dalje imati ovo stanje"
 
Vezano uz nedavne kritike ministra rada Miranda Mrsića upućenih lošem radu lokalnih Gospodarsko-socijalnih vijeća, Deranja kaže da će HUP biti konstruktivan partner:
 
"Pozdravljamo sve razgovore i sve inicijative su dobrodošle i u njima ćemo sa zadovoljstvom sudjelovati jer ono što stalno napominjemo - samo konsenzus može dovesti do napretka, ako svatko vuče na svoju stranu onda ćemo imati i dalje ovo stanje gdje se baš i ne vidi kraj", zaključila je nova predsjednica HUP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara