Nova statistička metoda EU podiže BDP: U izračun ulazi prostitucija, krijumčarenje droge i alkohola

 Foto: scx.hu

EUROSTAT – statistički ured Europske unije predstavio je novi metodološki okvir za proizvodnju podataka nacionalnih računa ESA 2010. Europski sustav nacionalnih i regionalnih računa ESA 2010 jest harmonizirana metodologija koja se primjenjuje pri proizvodnji podataka nacionalnih računa u Europskoj uniji. Kako bi se osiguralo da statistika o gospodarstvima zemalja članica bude konzistentna, usporediva, pouzdana i ažurna, važno je posjedovati priručnik s metodološkim uputama na Europskoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku.

Nova međunarodno kompatibilna metodologija

ESA je međunarodno kompatibilna te omogućuje opis ukupnoga gospodarstva regije, zemlje ili skupine zemalja, na način koji je pouzdano usporediv s ostalim gospodarstvima.
 
U rujnu 2014. trenutačni metodološki okvir za proizvodnju podataka nacionalnih računa (ESA1995) zamijenit će novi Europski sustav računa (ESA 2010). ESA 2010 revidirat će i ažurirati zajedničke standarde, klasifikacije i pravila računanja za zemlje članice kreirajući njihove nacionalne račune i slanje njihovih podataka u Eurostat.
 
Takva prilagodba sustava računa ne odnosi se samo na Europu nego na cijeli svijet. Europska ESA 2010 pandan je sustavu nacionalnih računa – SNA 2008 (the System of National Accounts) i proces koji se uvodi širom svijeta. U SAD-u je uvedena u kolovozu 2013., dok će je Europska unija uvesti u rujnu 2014.
 
Olakšava se upravljanje ekonomskom i fiskalnom politikom EU
 
Nacionalni računi temelj su planiranja svake ekonomske politike, dok u Europi imaju i dodatnu ulogu. Naime, nacionalni računi temelj su za mnoge pokazatelje koji su "kralježnica" ekonomskog upravljanja EU-om, među ostalim i Europske fiskalne politike u sklopu Procedure prekomjernog deficita, gdje se najvažniji pokazatelji unutar procedure makroekonomske neravnoteže izvode iz nacionalnih računa.
 
Tromjesečne stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) važan su pozadinski element u monetarnoj politici eurozone. Nacionalni računi primjenjuju se i za izračun bruto nacionalnog dohotka (BND-a) svake zemlje, koji je osnova za određivanje uplata u proračun EU-a.
 
Nadalje, regionalni BDP služi i za distribuciju strukturnih fondova, iz čega proizlazi da je u Europi potreban najveći mogući stupanj usporedivosti i točnosti.
 
Uključuju se podaci i o ilegalnoj ekonomiji kao što su prostitucija i krijumčarenje
 
Državni zavod za statistiku trenutačno ne raspolaže egzaktnim podacima o utjecaju promjene metodologije izračuna BDP-a (promjena metodološkog standarda ESA 1995 na ESA 2010) jer se metodološke promjene utvrđuju u sklopu projekta MB IPA 2011, koji je u tijeku, ali su procjene stručnjaka da će ova metodologija pozitivno utjecati na rast BDP-a.
 
Promjene se odnose na cjelokupni sustav nacionalnih računa i kategorija koje se uključuju u izračun BDP-a. Uključivanje podataka o ilegalnoj ekonomiji  kao što su prostitucija, krijumčarenje alkohola i droga te njihova prodaja također su u fazi izrade u sklopu spomenutog projekta.
Službena primjena nove metodologije ESA 2010 za sve zemlje članice EU predviđa se za rujan 2014.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara