Novi član Europske komisije bit će osnivač Sirize koji je "tisućama kilometara" udaljen od Junckera?

Novi član Europske komisije bit će osnivač Sirize koji je "tisućama kilometara" udaljen od Junckera?

Screenshot: YouTube

EUROPSKA komisija uskoro bi mogla dobiti novog člana iz grčke radikalno lijeve stranke Sirize, ako se potvrde informacije da će sadašnji povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopulos biti izabran za grčkog predsjednika.

Čim se Avramopulos počeo spominjati kao mogući kandidat za grčkog predsjednika, u Bruxellesu su krenule spekulacije oko toga koga bi nova grčka vlada Aleksisa Ciprasa mogla predložiti umjesto njega.

Osnivač Sirize u Komisiji?

Kao najizgledniji kandidat spominje se Dimitrios Papadimulis, jedan od osnivača Sirize, koji je u svibnju prošle godine ponovno izabran za zastupnika u Europskom parlamentu, čiji je član bio i u sazivu od 2004. do 2009. godine.

On je u srpnju izabran za jednog od potpredsjednika Europskog parlamenta.

Ako se potvrde informacije koje kruže, Papadimulis, koji je od svoje 18. godine bio komunistički aktivist, mogao bi postati član Junckerove komisije, protiv koje je glasovao 22. listopada prošle godine u Europskom parlamentu.

Od Junckera udaljen "tisućama kilometara"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tad je u jednom intervju rekao da su on i Juncker "tisućama kilometara udaljeni" u smislu ideologije i politike.

Osim Papadimulisa, kao mogući novi povjerenik spominje se John Milios, glavni Sirizin ekonomist, koji sebe opisuje kao "marksista francuske, a ne sovjetske, tradicije".

Izvanredni parlamentarni izbori u Grčkoj, na kojima je Siriza ostvarila uvjerljivu pobjedu, održani su 25. siječnja nakon što prethodni saziv parlamenta u tri pokušaja nije uspio izabrati predsjednika države. Siriza je spriječila izbor Stavrosa Dimosa, kandidata tada vladajuće stranke Nove demokracije, kako bi isprovocirala izvanredne izbore.

Sadašnjem predsjedniku Karolosu Papuljasu u ožujku istječe drugi uzastopni mandat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara