Novi dokumenti otkrili: Microsoft je obavještajnim službama pomogao da pristupe Skypeu i drugim servisima

Novi dokumenti otkrili: Microsoft je obavještajnim službama pomogao da pristupe Skypeu i drugim servisima

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

MICROSOFT je blisko surađivao s obavještajnim službama SAD-a i dopuštao im da presretnu komunikaciju između korisnika, objavio je The Guardian.

Dokumenti koje je dao Edward Snowden ilustriraju razmjer suradnje između Microsofta i obavještajnih agencija kroz zadnje tri godine. Informacije bacaju novo svjetlo na rad tajnog programa Prism.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dokumentima stoji da je Microsoft pomogao NSA da zaobiđe njegovu enkripciju kako bi mogli pratiti razgovore na servisu Outlook.com. Pomogli su im ući i u mail servise Outlook.com i Hotmail. Microsoft im je omogućio i pristup servisu SkyDrive na kojem više od 250 milijuna korisnika pohranjuje svoje podatke. Bio im je omogućen i pristup Skypeu preko kojega je Prism pohranjivao videorazgovore.

Microsoft se brani kako nisu "oslobođeni potrebe za usklađenosti s postojećim ili budućim zakonskim zahtjevima". Kažu kako korisničke podatke daju samo kada vlada to zahtjeva.

Guardian je još u lipnju otkrio kako NSA tvrdi da putem programa Prism ima "direktan pristup" Microsoftu, Skypeu, Appleu, Googleu, Facebooku i Yahoou.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara