Novi obračun: Seks, droge i oružje dižu BDP Njemačke za oko 80 milijardi eura

Ilustracija: freeimages.com
 
OD 1. rujna bruto domaći proizvod (BDP) i u Europi će se mjeriti po novim kriterijima. Naime, u obračun BDP-a ulaze i prihodi od prostitucije ili krijumčarenja droge i oružja. Njemački BDP će tako odjednom "narasti" za oko 80-85 milijardi eura, piše Deutsche Welle.
 
U Njemačkoj po službenim procjenama djeluje oko 400.000 prostitutki, od toga ih je 20.000 muškog spola. U tom sektoru se godišnje ostvari promet od 14,6 milijardi eura.
 
Odbiju li se od te svote razni izdaci poput najma bordela, službene odjeće i kondoma, statističari su došli do 7,3 milijardi eura "bruto dodane vrijednosti".
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slično je i kod droga. Iz anketa izrađenih po nalogu Saveznog ministarstva zdravstva poznati su (otprilike) razmjeri ilegalne konzumacije droga u Njemačkoj. Te se podatke sada množi s cijenama opojnih sredstava na crnom tržištu. A one su policiji itekako poznate. U novi sustav računanja BDP-a ulaze i izdaci države za naoružanje.
 
"Proizvodnju oružja smo naravno oduvijek uračunavali", kaže za DW statističar Norbert Räth. Ali proizvodnju se ranije računalo kao "konzum" države, ubuduće će to biti proknjiženo kao investicija.
 
Neki sumnjaju da je cilj te akcije "uljepšavanje" državnog zaduženja u Europi. Jer čak i kad neka država uopće ne radi na smanjenju dugova, kvota zaduženja automatski opada kako raste BDP.
 
"To moramo odlučno demantirati. Ovaj proces nije motiviran politički, a niti je takav bio od početka", tvrdi Norbert Räth. On je u Saveznom uredu za statistiku Njemačke u Wiesbadenu zadužen za računanje BDP-a.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara