"Novi papa u crkvu mora uvesti toleranciju prema svima koji su drugačiji"

"Novi papa u crkvu mora uvesti toleranciju prema svima koji su drugačiji"

Foto: AFP

NAKON najave odlaska pape Benedikta XVI., u Vatikanu su počele pripreme za dolazak novog pape. Svjetski mediji već spekuliraju o imenima mogućih nasljednika, a Media servis je smo istražio koje bi osobine trebao imati novi Sveti Otac.

Neki su kriteriji za izbor pape općepoznati - mora, naravno, biti muškarac, starosti između 65 i 70 i nešto godina, dobroga zdravlja. Ne smije javno izraziti želju da postane papa. Treba imati administrativne sposobnosti i iskustva s medijima, a poželjno je da ima karizmu. Ne traži se da bude posve konzervativan, ali uvjet je da govori tečno talijanski i engleski. Plus mu je još koji strani jezik. "Očekujemo da bude otvoren, da bude čovjek koji će razumjeti vrijeme u kojem živimo, ali i dati svoj osobni pečat", kaže profesor Katoličko-bogoslovnog fakulteta Stjepan Baloban. Naglašava da je socijalna problematika bitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne samo u Trećem svijetu, nego posvuda - i u ovom naše, 'prvom svijetu'. Papa koji će i dalje, kao i dosadašnji papa, inzistirati i na slici čovjeka", rekao je Baloban.

Psihologinja, doktorica Mirjana Krizmanić kaže da je najvažnija tolerancija i da Crkva shvati da su svi, i vjernici i oni koji to nisu, Božja djeca. "Svi, crni, žuti, homoseksualci, svi po redu. Prema tome, mislim da je krajnji čas da se u Crkvu uvede tolerancija prema svima koji su drugačiji", smatra Krizmanić.

Teme za koje se treba zalagati su, što je uvijek važno, mir u svijetu i siromašni, kaže Baloban. "Veoma je važna tema i gospodarski razvoj, pravednost tako da mislim da tu itekako ima što reći Crkva preko svojeg socijalnog nauka", rekao je Baloban

Trebao bi poticati mir i slaganje, naglašavati da je važno opraštanje, kaže profesorica Krizmanić i na kraju zaključuje da je važno da Crkva širi ljubav i toleranciju. "Da ona širi toleranciju, a to bi primjer morao dati Papa. Zato bi bilo dobro da Papa bude jedan od drugačijih. Na primjer, crni ili žuti", kaže Krizmanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara