Novi plan: Perkovića u zatvor, po svaku cijenu spriječiti izručenje Njemačkoj

Foto:ipress.hr

KAKO INDEX doznaje, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, počeo je intenzivno kopati po prošlosti Josipa Perkovića. Jučer je tako razgovarao s bivšim šefom SIS-a Stipom Rojnicom, koji je, kako doznajemo, po završetka razgovora zatražio zaštitu njemačkog veleposlanstva. 

Rojnica danas nije bio voljan ništa komentirati. Nije, međutim, negirao da je dobio poziv za razgovor kod glavnog državnog odvjetnika.

Bajić preotvara slučaj Barešić?

Pitati Bajića išta, vjerojatno ne bi imalo smisla, budući da je običaj DORH-a da ne izvještava o bilo čemu do pokretanja istrage ili podizanja optužnice, pogotovo kada se radi o ovako delikatnim slučajevima, no navodno se iza najnovijih aktivnosti glavnog državnog odvjetnika krije nakana da se Perkoviću iskopa bilo što te da se spremi iza rešetaka, sve kako bi se po svaku cijenu sabotiralo izručenje njemačkim vlastima i procesuiranje za ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Perković je bio osnivač SIS-a i njegov prvi načelnik, a u svoje doba služba je zajedno s Vojnom policijom istraživala nekoliko kaznenih prijava protiv Perkovića. Među ostalim tu je i slučaj nikada razjašnjene pogibije Mira Barešića, ubojice jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića, o čemu je Index već pisao. Barešić je tijekom diverzantske akcije koncem srpnja 1991. godine ubijen metkom u leđa kod sela Miranja Donjih, a dosadašnja istraga Državnog odvjetništva nije potvrdila sumnje da ga je ustrijelio netko od suboraca.

"Perković je doveo Barešića u Hrvatsku i štitio ga od KOS-a"

Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj Josipa Perkovića, ne vjeruje da bi mogao biti posrijedi slučaj Barešić, već eventualno nešto drugo.

"Upravo je Perković doveo Barešića u Hrvatsku, a KOS je prisluškujući Perkovića želio doći do Barešića. Perković ga je ilegalno uveo u Hrvatsku i štitio od KOS-a. To da se istražuje sada oko Barešića, ne drži mi vodu. To je čist slučaj. Barešić i ostali krenuli su u jednu diverzantsku akciju, no naletjeli su na neprijateljsku jedinicu. Bili su kao na streljani. Barešić je, inače, bio totalno neobučen u vojnom smislu za takve akcije", kaže Nobilo.

Susret u Oklahomi 1976. godine: Nobilo selektor yu reprezentacije, Barešić amater pod hrvatskom zastavom

S Barešićem se, inače, sreo daleke 1976. na Svjetskom prvenstvu u karateu u Oklahomi. Nobilo je bio selektor jugoslavenske reprezentacije i natjecatelj u teškoj kategoriji. Problem je ispao kada je Barešić, tada pod imenom Tony Šarić, zahtijevao da nastupi pod hrvatskim bojama.

"Mi smo bojkotirali natjecanje dok se taj problem ne riješi. Barešić mi je tvrdio da su svi Hrvati u Jugoslaviji u zatvoru, a ja sam mu rekao da smo svi mi u jugoslavenskoj reprezentaciji iz Hrvatske. Poslije je izmislio da me je potukao, ali to nije istina jer se nikada nismo borili. On je bio amater, a ja već međunarodno poznata zvijezda. Osvojio sam broncu na prvenstvu u Oklahomi", ispričao nam je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SIS-ove frakcije: Emigracija protiv Jugoslavena

Smatra da bi Bajić sada eventualno mogao pročuti prijave koje je svojedobno obrađivao SIS, a na kraju su odbačene.

"U SIS-u su bile dvije frakcije. Ona jugoslavenska kojoj je pripadao Perković i ova emigrantska na čelu sa Šuškom, kojeg je Perković također doveo u Hrvatsku. I te prijave protiv njega pale su u sklopu frakcijske borbe te dvije struje", kaže Nobilo. 

Nobilo o slučaju Perković: Ovo je jedna totalno shizofrena situacija

O planu da se Perković smjesti iza rešetaka u Hrvatskoj te da se na taj način onemogući izručenje Njemačkoj, nije imao što za posebno kazati.

"Ovo je jedna totalno shizofrena situacije. Mi smo se povukli i sada čekamo nešto konkretno da možemo konačno zauzeti stav", pojasnio nam je Nobilo.

Perković za još jedan Bajićev mandat?

Posezanje sa starim grijesima Josipa Perkovića u cilju zaštite nekakvog višeg interesa, još se ne zna kojeg, ali očito je da postoji s obzirom da se Vlada upela pošto-poto onemogućiti izručenje po europskom uhidbenom nalogu, ne bi bio začuđujući model postupanja glavnog državnog odvjetnika Bajića, koji hvata zalet za četvrti mandat.

Bajić je poznat po tome da neočekivano dobro radi onda kada za to postoji potreba. Sjetimo se samo Lore koju je izvukao iz naftalina po dolasku SDP-a na vlast 2000. godine ili, pak, iznimno efikasnog procesuiranja Ive Sanadera koji je za relativno kratko vrijeme dobio čak šest optužnica. I Branimira Glavaša se zatvorilo, ali tek nakon što je postao problem Sanaderu. Da nije, tko zna što bi bilo? Vjerojatno ne bi nikada bilo ni selotejpa, ni garaže. 

Kada se pokrene, Bajić mete poput parnog valjka, jedini je problem da ga se pokrene. Vrijedi li onda Perković još jednog mandata? Nema nikakve sumnje da vrijedi. Možda usput i doznamo zbog čega je ispao toliko veliki problem da se otac savjetnika za sigurnost predsjednika Ive Josipovića izruči Nijemcima te zbog čega su Milanović, Miljenić i ostatak družine bili spremni ući u tako besmislen sukob odmah na početku našeg članstva u EU. 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara