Novi pokolj Boko Harama u Nigeriji: "Idu od kuće do kuće i ubijaju ljude"

Novi pokolj Boko Harama u Nigeriji: "Idu od kuće do kuće i ubijaju ljude"

Screenshot: YouTube

ISLAMISTIČKA skupina Boko Haram počinila je nove pokolje i otmice u gradu Michiki, na sjeveroistoku Nigerije i nekoliko obližnjih gradova, rekao je jučer lokalni zastupnik koji traži da vojska onamo pošalje pojačanja.

"U zadnja dva tjedna (Boko Haram) izvodi sveobuhvatne napade na ovom području" u Adamawi, jednoj od triju država koje su najviše zahvaćene islamističkom pobunom, rekao je za AFP Adamu Kamale, zastupnik iz tog okruga.

Islamisti "idu od kuće do kuće i ubijaju ljude, pa i starce. Otimaju žene i djecu i pale im kuće", dodao je.

"Napadači mrcvare ljude kao da su životinje", požalio se Kamale. "Više puta smo se žalili vojsci, ali ništa nisu učinili" da zaštite grad, dodao je. "Pobunjenici nekažnjeno napadaju".

Nigerijska vojska, kontaktirana jučer putem sms-a, nije reagirala na Kamaleove izjave.

Majduguri u sve čvršćem okruženju islamista

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Michika je od rujna u rukama Boko Harama. Više od dvadeset mjesta na sjeveroistoku palo je u ruke islamističke skupine koja kaže da je ondje uspostavila svoj "kalifat".

Nešto sjevernije od Michike islamistička skupina je u nedjelju izvela dva velika napada, na Majduguri, prijestolnicu države Borna i na Monguno.

Vojska je u Majduguriju uspjela odbiti napad. No nakon pada Monguna, gdje je vojna baza, oko 130 km sjeveroistočnije, Majduguri, grad s više od dva milijuna stanovnika, sve je u čvršćem okruženju.

Zauzimanje Majdugurija ugrozilo bi parlamentarne i predsjedničke izbore koji se imaju održati 14. veljače jer bi velik dio od četiri milijuna stanovnika države Borna bio spriječen da izađe na birališta.

Majduguri koji je nekad imao milijun stanovnika, sada ih ima dvostruko više zbog velikog priljeva stotina tisuća ljudi iz Borna koje je Boko Haram protjerao iz njihovih gradova i sela.

Oporba je u ponedjeljak upozorila da bi odgoda izbora značila "pobjedu" Boko Harama i pozvala je vladu da usprkos nasilju poštuje vremenski plan izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara