Novi slovenski premijer Cerar najavio reafirmaciju pravne države i borbu protiv krize

Foto: Hina

NOVI slovenski premijer Miro Cerar, o čijem je izboru za mandatara danas poslijepodne glasovao parlament, rekao je u svom nastupnom govoru zastupnicima da će reafirmacija prave države i izlazak iz ekonomske krize biti glavne crte djelovanja njegove buduće vlade.

"Uspostavljanje povjerenja u pravnu državu i državne ustanove, poštovanje temeljnih društvenih vrijednosti i očuvanje pravednog društvenog reda bit će glavne zadaće nove vlade", rekao je Cerar, dodavši da je povratak povjerenja u politiku bilo i glavno obećanje njegove stranke koja je 13. srpnja uvjerljivo pobijedila na izborima.

Cerar, koji dana slavi 51. rođendan, naglasio je i da će isto tako napori njegove vlade biti usmjereni na borbu protiv malverzacija u gospodarstvu i prisutne korupcije, te za vladavinu i poštovanje zakonitosti.

"Ako to ostvarimo, sav će politički prostor u zemlji biti stabiliziran, a to će djelovati i na gospodarski oporavak. Ako se nekažnjeno krade i laže, ako nema pravog reda, takvo je društvo osuđeno na propast", kazao je Cerar.

U govoru u kojemu nije iznosio konkretne brojke jer će svoj temeljiti program iznijeti za nekoliko tjedana, Cerar je naglasio da su politička stabilnost i konstruktivnost, te veća politička kultura preduvjet za održiv gospodarski i društveni razvoj države, da će se odlučno zalagati za to da u politici bude odstranjen govor mržnje i ideološke svađe, te je pozvao buduću opoziciju da se ne poziva na "protekle zasluge" nego pristane na konstruktivan politički dijalog.

Osudio je i "rasipništvo i korupciju", te "ideološke sukobe" o pitanjima koja nemaju veze s današnjim problemima Slovenije, koja je na nekim područjima, osobito kad je riječ o stanju javnih financija, "teški bolesnik".

Cerar je najavio da plaće u javnom sektoru i druge naknade, s izuzetkom socijalne pomoći, u budućnosti neće rasti nego će biti zamrznute sve dok se ne postigne rast BDP-a od 2,5 posto.

Najavio je i pojačanu aktivnost Slovenije u Europskoj uniji, gdje će voditi proaktivnu politiku i iznositi više prijedloga nego do sada, ali i aktivniju vanjsku politiku, te nastavak politike "promišljene privatizacije" državne imovine.

Kako bi se smanjio javni dug realizirat će se ustavno fiskalno pravilo usmjereno na izjednačavanje proračunskih prihoda i rashoda, efikasnije će se povlačiti sredstva iz europskih fondova, a Slovenija će u Europskoj uniji podržavati liniju jačanja "unutarnje integracije", najavio je budući slovenski premijer.

Janša pun kritika

Jako kritičan prema Ceraru i njegovoj budućoj vladi bio je bivši premijer Janez Janša koji je na izvanrednu parlamentarnu sjednicu došao iz zatvora u kojem izdržava dvogodišnju kaznu zbog korupcijske afere Patria.

Janša je u ime svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) rekao da Cerar u svom govoru zastupnicima nije iznio nijednu konkretnu brojku niti programska odredišta o tome kako Sloveniju izvući iz krize, i to u dramatičnim financijskim okolnostima koja će u vrijeme njegove vlade samo eskalirati.

Janša je rekao da će Cerarova vlada zajedno sa strankama ljevice koje će ostati u konstruktivnoj opoziciji imati "dvotrećinsku većinu" u parlamentu, ali ne smatra da će biti dugovječna. "Uskoro će doći računi za koje neće odgovarati opozicija nego će doći na naplatu toj vladi, i to jako brzo", kazao je Janša, dodavši da je Cerarova koalicija "protureformska" i da od nje ne treba očekivati primjene koje bi politički i financijski stabilizirale Sloveniju.

Janša je rekao da se vidi da u Sloveniji "nije normalno stanje" i po tome što je on kao predsjednik najjače oporbene stranke doveden na zasjedanje parlamenta iz zatvora, "u kojem je završio bez ijednog dokaza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskoristio je i priliku da se okomi na stanje u slovenskom pravosuđu koje treba reformirati, te na "ostatke komunističkog aparthejda koji su u Sloveniji još uvijek na djelu i sprečavaju napredak".

Ceraru je poručio i da je "pogrešno dijagnosticirao" stanje u Sloveniji u kojoj formalni okvir pravne države nije problem. "Pravna država ne rješava ništa, i Rusija je pravna država, a to je bila i bivša Jugoslavija pa su se svejedno kršila ljudska prava", kazao je Janša, naglasivši da je problem u tome što u Sloveniji nema vladavine prava, a što se vidi i iz brojnih pogrešnih sudskih odluka koje se osporavaju na višim instancama.

Cerar sa 57 glasova za i 11 protiv izabran za novog slovenskog premijera

Slovenski parlament izabrao je u ponedjeljak profesora prava Miru Cerara za novog premijera dajući u zadatak tom političkom novajliji lijevoga centra da sredi loše financije Slovenije.

Cerar je dobio 57 glasova, a protiv njegova imenovanja glasovalo je 11 zastupnika. Odmah nakon izbora Cerar je položio prisegu. On sada u roku 14 dana parlamentu mora dostaviti listu ministara o kojoj će parlament ponovo glasovati, nakon čega će nova vlada biti i formirana. U međuvremenu tekuće poslove i dalje obavlja vlada premijerke u odlasku Alenke Bratušek.

Cerar je u svom nastupnom govoru u parlamentu pred glasovanjem kao glavnu zadaću svoje buduće vlade iznio izlazak iz krize i financijsku stabilizaciju, ali osobito uspostavu pravne države i vladavine prava, te podizanje političke kulture, a založio se za dijalog i konstruktivan odnos prema oporbi.

U novoj Cerarovoj vladi koja će početi raditi sredinom ili u drugoj polovici rujna djelovat će uz Cerarovu Stranku Mire Cerara (SMC) koja je na izborima 13. srpnja dobila 36 posto glasova još i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

U oporbi ostaju Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Ljudmile Novak, Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), te Udružena ljevica (ZL).

Cerar može računati da će u odlukama važnim za njegovu vladu imati i podršku SAB-a, a možda i ZL-a iako njegovi zastupnici tvrde da je riječ o "još jednoj neoliberalnoj vladi" koju ne mogu podržavati.

Janšina stranka u ponedjeljak je rezultate izbora 13. srpnja ponovo dovela u pitanje, navevši da je njihov rezultat upitne legitimnosti, te da će Cerar formirati "još jednu socijalističku vladu", od koje ne treba očekivati reforme, financijsku konsolidaciju i izlaz iz krize. I SDS i demokršćani ocijenili su u izjavama svojih zastupnika da je teško očekivati da bi Cerarova vlada mogla izdržati pun 4-godišnji mandat.

Cerar će ovih dana zaključiti razgovore s koalicijskim strankama, vezane na potpisivanje koalicijskog ugovora i raspodjelu ministarskih mjesta.

Za sada je poznato samo to da će u vladi biti 16 ministarstava, od čega će najmanje 8 ministarskih mjesta pripasti Cerarovoj stranci. Stranka umirovljenika DESUS trebala bi ih dobiti 3 do 4, a njen predsjednik Karl Erjavec ponovo će zauzeti mjesto ministra vanjskih poslova.

Ministar financija prema dogovoru trebao biti Dušan Mramor, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani koji je ministar financija već bio od 2002. do 2004.

Mjesto ministra financija Cerarova stranka namjerava u svakom slučaju zadržati za sebe jer je deficit državnog proračuna od ovogodišnjih 4,4 posto potrebno u skladu sa smjernicama EU-a već u idućoj smanjiti na ispod 3 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara