Novi slučaj seksualnog zlostavljanja potresao Crkvu: Hrvatski svećenik u Australiji optužen za zlostavljanje

Foto: Katolički tjednik

NAKON što su počela saslušanja o desetljećima zlostavljanja i navodnih zataškivanja, Katolička crkva je razriješila službe svećenika optuženog za nedolično seksualno ponašanje.

Objava o tome kako je svećenikova navodna žrtva dobila financijsku nagodbu od Crkve, zbog koje je navodno odbila pomoći policiji, dovela je do optužbe da Crkva "kupuje šutnju".

Otac Mato Križanac, član Hrvatskog katoličkog centra u Crkvi svetog Nikole u Clifton Hillu, nalazio se 12 mjeseci pod internom istragom nezavisnog crkvenog istražitelja Petera O'Callaghana, za vrijeme koje su se istraživali navodni zločini koji su se dogodili sredinom 1980-ih.

2013. svećenika poslali na "službeni dopust"

Denis Hart, nadbiskup Melbournea, rekao je ocu Križancu u lipnju kako ostaje bez svih svećeničkih dužnosti, a članovi njegove župe o tome su informirani tijekom nedjeljne mise.

Glasnogovornik policije potvrdio je da su optužbe iznesene pred južnoaustralskom policijom još 2013. godine, mjesec dana prije nego što je otac Križanac poslan na "službeni dopust" od strane Crkve.

"Radi se o osveti"

Anton Vučić, prijatelj oca Križanca, rekao je kako se crkvena hijerarhija osvećuje njegovom prijatelju. Tvrdi da je Crkva platila navodnoj žrtvi kako bi kupila njezinu tišinu. 

"Platili su joj i ušutkali je, a uz to su i sklonili s pozicije osobu kojoj su uskratili pravo na pravedan proces. Otac Mato mi je rekao da može opovrgnuti tri glavne optužbe, ali Crkva ga je odbila saslušati", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crkva je odbacila sve navode o isplaćivanju ikakvih iznosa trećim strankama.

Nadbiskup Hart je u pismu župljanima Hrvatskog katoličkog centra u Crkvi sv. Nikolasa naglasio kako su crkvene institucije "posvećene osiguravanju zaštite sve djece". Nadbiskup Hart naglasio je i kako je o svemu izvijestio kardinala Vinka Puljića.

Uz optužbe o seksualnom uznemirivanju, otac Križanac se tereti i za ilegalno vođenje crkvenih financija za vrijeme njegove službe u Melbourneu. The Age tako prenosi da je otac Križanac platio 465.000 dolara za investicijsku nekretninu u Fawkneru, koju je kasnije iznajmljivao za 380 dolara tjedno.

U ranim 1990-ima otac Križanac je priveden zbog neprijavljivanja carini nekoliko tisuća dolara koje je držao u svojoj prtljazi. Službenici Australske federalne policije prihvatili su objašnjenje kako se radi o novcu prikupljenom za humanitarne svrhe.

Zadnji u nizu skandala Crkvi se sprema zbog istrage kraljevske komisije, koja je objavila kako se održalo preko 1700 privatnih ispitivanja žrtava, a kako je Katolička crkva odgovorna za 61 posto svog svećeničkog zlostavljanja.

Peter McClellan, predstojnik komisije, zatražio je dvogodišnje produženje rada komisije i dodatnih 104 milijuna dolara financiranja, kako bi se svim žrtvama omogućilo da ispričaju svoju priču.

Prva koja će svjedočiti pred komisijom bit će Christine Foster, čije su dvije kćeri bile napadnute od strane katoličkog svećenika oca Kevina O'Donnella, koji je napao preko 100 dječaka i djevojčica kroz 50 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara