Novi veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika: Otkrili biomarker za rijetki oblik dijabetesa "MODY"

Ilustracija: Rowville Health Clinic

ZNANSTVENICI tvrtke Genos, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu te Medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu u sklopu velikog međunarodnog konzorcija postigli su velik napredak u tom smjeru razumijevanja dijabetesa, otkrivši biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY, objavila je tvrtka na svojim internetskim stranicama.

Radi se o relativno malom broju pacijenata, oko 5 posto od onih kojima je dijabetes dijagnosticiran prije 45. godine, no rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo je važno budući da oni trebaju drugačiju terapiju koja može dugi niz godina kontrolirati bolest bez pojave komplikacija. Rezultati su krajem prosinca objavljeni u službenom glasilu Američke asocijacije za dijabetes.

"Rezultati objavljeni u ovom znanstvenom radu rezultat su analize nekoliko tisuća ljudi koja nam je omogućila da otkrijemo vezu između HNF1A gena koji uzrokuje MODY dijabetes i glikana u krvi. Nakon toga smo uspjeli pokazati da analizom krvi možemo pouzdano prepoznati pacijente s bolesti, te štoviše da nam analiza glikana omogućuje da prepoznamo mutacije koje značajno utječu na funkciju proteina i razvoj bolesti. U laboratoriju tvrtke Genos možemo provesti testiranje molekularnih biljega, te se nadamo da ćemo uskoro uspostaviti sustav koji će omogućiti svakom zainteresiranom pacijentu da provjeri ima li MODY podtip dijabetesa", izjavio je Mislav Novokmet, istraživač u tvrtki Genos i jedan od grupe prvih autora na objavljenom radu.

U Hrvatskoj između 2.000 i 4.000 oboljelih od podtipa "MODY"

"Moja istraživačka grupa koja se trenutno većim dijelom nalazi u Genosu, a manjim i na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, istražuje glikane već preko 20 godina, te smo danas jedna od vodećih grupa u svijetu na tom području. U sklopu više velikih međunarodnih konzorcija ispitujemo glikane kao biomarkere u više različitih bolesti, te uskoro očekujemo objavu još nekoliko rezultata poput ovog", kazao je dr. Gordan Lauc, redoviti profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i vlasnik tvrtke Genos.

"Ovaj podtip je relativno rijedak, no kako je dijabetes vrlo čest, očekujemo da u Hrvatskoj ima između 2000 i 4000 pacijenata koji boluju od ove bolesti, a pogrešno se vode kao pacijenti s dijabetesom tipa I ili tipa II. Na temelju ovog otkrića upravo pripremamo veliki projekt koji će omogućiti rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa i njihovo pravilno liječenje", objasnila je dr. Edita Pape-Medvidović sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Udio oboljelih od dijabetesa u ukupnoj populaciji u Europi približava se 10 posto, što potiče brojne znanstvenike da pokušaju razumjeti tu kompleksnu bolest. Otkriće hrvatskih znanstvenika pomoći će u lakšem identificiranju i otkrivanju oblika dijabetesa MODY, a samim time i u njegovu liječenju. U Hrvatskoj će uskoro početi i testiranja na ovaj podtip dijabetesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara