Novi virus sličan SARS-u koji ubija polovicu zaraženih pacijenata pronađen i u Engleskoj

Novi virus sličan SARS-u koji ubija polovicu zaraženih pacijenata pronađen i u Engleskoj

Foto: Arhiva

MISTERIOZNI koronavirus koji uzrokuje bolest sličnu SARS-u detektiran je u Velikoj Britaniji. Kako javlja AP, Britanac iz Manchestera deseta je žrtva ove opasne bolesti u svijetu.

Novi virus otkriven je prošle godine i do sada je zarazio samo deset osoba. No, čak polovica zaraženih osoba je umrla.

Virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najnoviji pacijent je britanski državljanin koji je nedavno bio na Bliskom istoku te u Pakistanu. Prema priopćenju koje je medijima uputila britanska Agencija za zaštitu zdravlja, pacijent je hospitaliziran na odjelu intenzivne njege bolnice u Manchesteru.

Simptomi nove misteriozne bolesti slične SARS-u su poteškoće s disanjem i otkazivanje bubrega. Liječnici vjeruju kako se ovaj novi virus za sada ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, ali ljudi ga mogu "pokupiti" od zaraženih životinja.

Izvorište na Bliskom istoku

Izvorište virusa je gotovo sigurno negdje na Bliskom istoku, s obzirom da su svi do sada zabilježeni slučajevi na neki način bili povezani s tom regijom. No, Svjetska zdravstvena organizacija vjeruje kako se virus već drastično raširio.

Koronavirusi su virusna obitelj koja može uzrokovati relativno benigne bolesti, poput obične prehlade, ali i smrtonosne bolesti poput SARS-a, od kojeg je 2008. godine umrlo oko 800 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara