Novi zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom: Jedan invalid na svakih 25 zaposlenih ili poseban doprinos

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

1. SIJEČNJA nove 2014. godine brojne su novine i novi zakoni stupili na snagu. Jedan od takvih je i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Stari zakon o zapošljavanju invalida nije donio rezultate. Novi zakon stoga propisuje poslodavcima da na svakih 25 zaposlenika moraju zaposliti i jednu osobu s invaliditetom. U suprotnom moraju platiti poseban doprinos za njihovu rehabilitaciju i zapošljavanje, kaže Željko Perković, predsjednik Saveza organizacija invalida Osječko-baranjske županije.

"Zakon je dobar, ali u ovoj situaciji u kojoj se nalazi hrvatsko gospodarstvo, ne vjerujem da će se, usprkos i 'mrkvi i batini', moći ostvariti zapošljavanje osoba s invaliditetom, zato što i zdrave osobe ne mogu naći posao", naglašava Perković.

U Osječko-baranjskoj županiji je 708 nezaposlenih osoba s invaliditetom koji se nadaju da će novi zakon potaknuti poslodavce na njihovo zapošljavanje. Naime, zakon donosi brojne olakšice onima koji zaposle osobu s invaliditetom, no najveći je problem što su oni već dugo bez posla.

"Invalide godinama nije nitko zapošljavao ili nisu mogli naći posao. Zaboravili su svoje vještine. Znači, ispali su s tržišta rada".

Uz to, problem su i zanimanja koja mnogi od njih imaju završena, a od kojih neka jednostavno više ne postoje. "Završili su škole za neke pomoćne cvjećare, telefoniste, što više ne postoji, za knjigovešce, ovisno o njihovim trenutnim sposobnostima. Takav je bio princip školovanja", rekao je Perković.

Zakon bi trebao ići u primjenu čim ministar rada donese pravilnik o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara